La sorprenent vinculació del PSC amb l’Obra social de SMATSA

Virginia Domínguez, Entesa per Sabadell

Quina explicació plausible pot justificar que un membre de la llista electoral del PSC ostenti un càrrec de de responsabilitat dins l’estructura de SMATSA?

És de coneixement general que la concessió del servei de neteja viària i recollida de residus està envoltada d’ombres que esperem que s’esvairan quan se celebri l’esperat judici de la peça 28 del Cas Mercuri. Ja en el marc de les investigacions del Cas Pokemon, Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, president del grup Vendex, del qual la concessionària SMATSA formava part, va posar de manifest la connivència entre polítics i empresa per tal d’aconseguir contractes públics.

Des de fa una pila d’anys s’ha qüestionat reiteradament que aquest sucós contracte (18 M€) s’estigués complint i fins i tot que fos possible complir-lo. La fiscalització que va exercir l’Ajuntament, quan la Crida per Sabadell i ERC van tenir responsabilitats de govern, va portar l’empresa a una estratègia de judicialització que va incloure una demanda penal contra diferents càrrecs polítics i tècnics, una demanda civil pel dret a l’honor i tots els contenciosos administratius possibles (totes elles arxivades o guanyades per l’Ajuntament). No van escatimar mitjans per intentar eludir la fiscalització i continuar endavant amb el contracte.

És en aquest context que fa uns mesos va néixer el que han anomenat «Obra social» d’SMATSA, amb la voluntat de netejar la imatge de l’empresa i disposar d’un instrument per centralitzar patrocinis amb una marca comú. Per rematar-ho, van nomenar president ni més ni menys que una figura ben coneguda del PSC, l’exregidor Ramon Burgués, membre destacat de governs de Manuel Bustos durant 12 anys amb diferents responsabilitats i portaveu del govern al final del mandat del Mercuri. De fet, també va participar en la Junta de Govern Local del 22 de juny de 2012 quan es va aprovar l’adjudicació del Servei de Neteja i recollida de residus a SMATSA.

Òbviament la participació del senyor Burgués en aquesta operació és totalment lícita, si bé resulta sorprenent que el PSC no opti per mantenir una distància, ni que fos estètica, amb l’empresa. Ben al contrari, el PSC mostra la voluntat de vincular-se tan directament a una empresa sobre la qual planen molts dubtes fonamentats sobre el compliment de contracte -acreditats pels tècnics municipals- i, sobretot, hi planen presumptes delictes de corrupció investigats judicialment. I parlo de vinculació del PSC, perquè el senyor Burgués hi continua directament vinculat i forma part de la candidatura per les eleccions municipals.

Segurament hauran posat a la balança si els surt a compte identificar-se amb la imatge negativa de les acusacions de corrupció o si en canvi això els hi pot comportar un rèdit positiu posant una cara «amiga» com a repartidora de patrocinis. O potser és que el sr. Burguès confia cegament que en cap moment s’han produït incompliments de contracte i que les acusacions són infundades i no hi va haver cap delicte en el procés de concessió del servei. Ho dubtem, perquè de ben segur que coneix de prop l’empresa i l’Ajuntament, però és l’única explicació plausible que permet que accepti un càrrec de tanta responsabilitat per gestionar un pressupost provinent directament de SMATSA.