Carles Soriano: “estem davant d’una crisi planetària que pot ser irreversible”

Primer debat del Cicle sobre Emergència Climàtica de l’Entesa per Sabadell

L’Entesa per Sabadell va iniciar ahir dimecres el cicle de debats sobre l’emergència climàtica amb la conferència de l’investigador del CSIC i membre del Seminari Taifa Carles Soriano i Clemente, que ha exposat la vinculació del sistema econòmic capitalista amb l’emergència climàtica, en el marc d’una crisi que qualifica de planetària i que ha il·lustrat amb diverses evidències empíriques.

Aquesta crisi climàtica, doncs, va molt més enllà dels propis gasos d’efecte hivernacle i afecta ja en forma de processos irreversibles que, a diferència d’altres moments de la història del planeta, es donen ara d’una forma molt més accelerada i per primer cop com a conseqüència de l’acció humana. També ha incidit en l’acceleració de l’esgotament dels recursos naturals que està provocant un sistema productiu sense planificació i addicte al creixement. Soriano ha assimilat el funcionament de la crisi planetària amb el de les crisis en cascada del sistema financer.

A través de la lectura de la història del segle XIX i XX, ha mostrat l’evident correlació entre l’evolució de l’economia capitalista i la creixent aproximació a la crisi planetària; una crisi que parteix de la pròpia necessitat del sistema capitalista de seguir reproduint el capital, en el marc d’un sistema en què treball i natura són objectes mercantils consumibles.

Així, Soriano ha reiterat que no és possible resoldre l’Emergència climàtica dins els límits del sistema econòmic capitalista; i que tampoc es mitigarà amb els avenços de la tecnologia.

Carles Soriano ha estat taxatiu en afirmar que ni la revolució verda, amb totes les vies de l’economia circular o l’economia col·laborativa, ni aquelles que pretenguin una reforma dins el propi sistema capitalista, poden canviar la dinàmica actual. Així mateix, ha qualificat el decreixement com una acció necessària però poc factible un escenari sota les lleis de la reproducció del capital, concloent que no hi ha sortida sense qüestionar el sistema de producció.

Només hi ha alternativa a la crisi planetària amb un nou model socioeconòmic. I és en aquest context que ha situat el comunisme com un ordre social i econòmic que sorgeix d’una anàlisi científica de les contradiccions i les limitacions de la reproducció capital. La solució a la crisi planetària és de caràcter econòmic, perquè el seu origen i desenvolupament tenen també un caràcter econòmic

En el debat final, Soriano ha ressaltat que el capitalisme està en un moment crític malgrat no hi ha per ara una consciència social desenvolupada. Per això cal evidenciar els vincles de la crisi climàtica amb la crisi del model socioeconòmic capitalista.

La propera sessió del Cicle de debats serà el 26 de març i comptarà amb Salvador Rueda.