Sobre el programa d’inversions de la concessionari del Cementiri

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 3 de desembre de 2013

Ens presenten un nou programa d’inversions per al cementiri que ens preocupa. I molt.

Hem estat estudiant amb detall els diferents informes de l’expedient i observem que la concessionària ha incomplert de manera flagrant els plecs de clàusules.

D’acord amb el pla d’inversions inicial, que constava a la concessió, i que està vigent, durant els anys 2010 i 2011 l’empresa hauria hagut de fer inversions per valor de 4,5 milions d’euros. I què va fer en aquest període? Res de res, no es va gastar ni un sol euro.

Però encara hi ha més, en el període 2012-2013 només ha executat obres que no arriben als 3 milions d’euros.

  És a dir, només s’han invertit 18.000 € en rehabilitar la capella, quan el compromís era de 160.000 €.

  Només s’han dedicat 438.000 € a pavimentació i millora d’elements urbans, en comptes del milió i mig acordat

  Només han dedicat 324.00 € a la configuració del vial interior, quan havien de destinar-hi més d’1.200.000 €

  L’únic que han acabat és l’aparcament.

És a dir, en tres anys ha fet obres per un import de 2.860.000 €

En resum, o la concessionària ens pren el pèl o el govern ens pren el pèl.

Vostès ens van voler fer creure que privatitzant la gestió del cementiri es podrien fer unes inversions que deien que eren molt necessàries.
Des de l’Entesa compartíem la necessitat de millorar el Cementiri, però no per la via de la privatització. Ja els hi vam advertir que aquest operació no sortiria bé. Però vostès van assegurar en aquesta mateixa sala que la concessió invertiria gairebé 9 milions d’euros, la meitat dels quals en els anys 2010-2011. Doncs bé, portem 4 anys de concessió i no arriben ni als 3 milions.

I la pregunta és: què han fet vostès per fer complir el pla d’inversions? Quines sancions han imposat? Quins requeriments han fet? Com fan complir les obligacions de les concessionàries?

Quins interessos defensen? els de la ciutat o els dels privats?

Ja sabem que aquestes obres són objecte del sumari del Cas Mercuri i que la constructora va abandonar-les justament al novembre de 2012, però això no és cap excusa. En aquell moment la concessionària ja estava incomplint les condicions de la concessió.

Aquestes inversions eren part d’un plec de clàusules. Eren la contrapartida perquè l’empresa guanyés el contracte de gestió i no entenem quin tracte de favor se’ls hi està fent per tal que puguin incomplir impunement la seva part, els seus compromisos.

Però, el que més ens preocupa, és quin paper fa un govern que, en comptes de fer complir a l’empresa les seves obligacions amb la ciutat i, si no ho fa, retirar-li la concessió, l’empara i els hi renta la cara.

No tenim cap garantia que l’empresa ara executi les inversions ni que vostès en facin el seguiment.

Per tant, no tenim cap mena de confiança en aquesta concessió i no donarem suport al pla d’inversions que presenten, que és menys del que ja hauria d’estar fet a aquestes alçades.

Realment Sabadell, amb aquest govern, ha estat i continua sent un paradís, un “xollo”, per aquelles empreses que incompleixen les seves obligacions, perquè aquí no passa res.