És ineludible i urgent un nou model energètic i social si volem mantenir un mínim de benestar

120614 Debat Crisi energètica

Aquesta és la conclusió del darrer debat del cicle “Dissidències en temps de crisi”

L’enginyer industrial, assessor i consultor Ramon Sans Rovira va participar ahir en el quart acte del cicle “Dissidències en temps de crisi”, organitzat per l’Entesa per Sabadell. L’altre ponent previst, el doctor enginyer i professor de la UPC, Carles Riba Romeva, no va poder assistir per motius personals. L’acte va ser presentat i moderat per Isidre Soler, coordinador d’Entesa per Sabadell.

120614 Debat Crisi energèticaSota el títol “ Recursos energètics i crisi” La fi de 200 anys irrepetibles, Ramon Sans va exposar amb una gran profusió de dades la crua realitat d’una crisi energètica sense precedents en la que tot just hem entrat.
Algunes dades significatives van ser que a nivell mundial tan sols el 16% de l’energia prové de fonts renovables mentre que el 84% restant prové de no renovables, que el consum exponencial de combustibles fòssils fa preveure que d’aquí 30 anys el gas i el petroli s’hauran exhaurit pel consum i, en cas de continuar amb el mateix nivell de consum i model energètic, al voltant de l’any 2060 s’hauran exhaurit totes les reserves energètiques.

Sans va desmuntar les fal·làcies sobre els recursos energètics, els arguments de qui no volen veure la realitat i continuar amb el malbaratament energètic. Ni els recursos són inesgotables, ni la tecnologia té solucions màgiques, ni les nuclears són cap solució per l’escassetat de l’urani. Ni l’hidrogen ni els agrocombustibles són una solució pel seu baix rendiment, ni és sostenible que s’aposti perquè tot sigui elèctric.

Va remarcar que no es tracta de cercar solucions per continuar gastant alegrament els escassos i finits recursos, sinó que cal un canvi radical en el model social i energètic actual. La fi de l’abundància s’ha anunciat, hem entrat en el principi de la fi d’una època irrepetible, que comportarà grans canvis en els models productius, en la mobilitat, en el consum, canvis en l’actual sistema, però sobretot canvis de comportament a nivell social i personal.

Finalment va apuntar la via de les solucions com és reduir el consum, canvis en la mobilitat, foment de les energies renovables, producció energètica de proximitat i sota control democràtic.

L’acte es va acabar amb el convenciment de la necessitat ineludible i urgent d’avançar cap a un nou model social i energètic sostenible, respectuós amb el medi si volem mantenir un benestar bàsic per l’actual i futures generacions.