L’Entesa per Sabadell responsabilitza l’alcalde i el govern municipal dels greus efectes del Gasoducte al Rodal

120110 Gasoducte

El tinent d’alcalde Joan Manau va signar un conveni amb Enagas de total conformitat i acceptació del traçat a canvi de 106.400 euros

La construcció del Gasoducte Martorell – Figueres ha provocat ja greus impactes als camps i boscos del Rodal de Sabadell: els camps de Ca n’Argelaguet, Sant Julià, el Bosc de Can Deu, la Torre d’en Turull, el Torrent Colobrers, el Riu Tort, etc.

120110 GasoducteLa responsabilitat de que segueixi aquest traçat, afectant espais d’alt valor natural, agrícola i forestal recau de manera important en l’alcalde Manuel Bustos i el govern que presideix, ja que en cap moment no han estat a l’alçada en la defensa dels interessos de la ciutat i del Vallès, sinó que han acceptat submisament els interessos de l’empresa ENAGAS.

Al mateix temps, des de l’Entesa per Sabadell volem manifestar:

 Contràriament a algunes informacions aparegudes, el Gasoducte Martorell-Figueres és un tram d’una infraestructura pensada únicament pel transport de gas del nord d’Àfrica a Europa. En cap cas no serveix per abastir de gas ni el Vallès ni la resta de Catalunya.

 El govern municipal del PSC mai no ha mostrat una oposició ferma i creïble en contra d’aquest traçat. Al contrari, en tractar-se d’una obra impulsada pel llavors ministre d’Indústria José Montilla, sempre ha tingut una actitud de submissió envers les jerarquies del partit i els interessos de l’empresa ENAGAS.

 L’interès del govern municipal per preservar els espais agraris i forestals del Rodal és nul. La seva posició favorable a la construcció del Quart Cinturó, que acabaria de destruir els espais naturals per on passa el Gasoducte, delata amb tota cruesa quin és l’interès real per aquests espais. L’intent d’instal·lar un Zoo als espais de la Torre d’en Turull i Colobrers acabaren de posar en evidència, ja fa uns quants anys, l’estima real de l’alcalde Bustos i del seu govern pels valors d’aquests espais.

 En el Ple del passat mes de gener ja es va posar en evidència el nul interès del govern municipal per preservar el Rodal i evitar que el Gasoducte afectes aquests espais, al votar en contra d’una moció de l’Entesa per Sabadell en la que plantejava:

. Declarar el compromís del Ple municipal a favor de garantir la preservació del Rodal de Sabadell i especialment la del Bosc de Can Deu.

. Oposar-se al traçat del Gasoducte Martorell-Figueres, especialment al tram per on travessa el Bosc de Can Deu i el Riu Ripoll pel gran impacte que infligiria en aquest punts.

. Sol·licitar als promotors del gasoducte una alternativa al seu traçat en el terme municipal de Sabadell.

 Però el què fa palès la total acceptació del traçat -i en conseqüència dels efectes ocasionats- i de la submissió envers els interessos d’Enagas i de Madrid, és el conveni signat el passat 25 d’octubre entre el govern municipal i Enagas, segons el qual i en el primer punt rubrica la total conformitat i acceptació del traçat del Gasoducte.

Aquests que hem exposat són els motius pels quals l’alcalde i el govern municipal han mantingut una actitud innoble envers la ciutat: no defensant amb fermesa els interessos de la ciutat, amagant els impactes reals del Gasoducte al Rodal i al Vallès i confonent a l’opinió pública anunciant que aquest impacte seria imperceptible.
Una actitud del Govern municipal que des de l’Entesa per Sabadell reprovem enèrgicament, alhora que denunciem la seva total responsabilitat dels greus efectes que tindrà el pas del Gasoducte.