L’Entesa per Sabadell deplora que el PSC i CiU renunciïn a evitar la greu agressió al Bosc de Can Deu i del Rodal pel pas del gasoducte Martorell – Figueres

Gasoducte

La moció que l’Entesa per Sabadell va plantejar al Ple municipal del passat dia 4 de gener a favor que el Consistori sabadellenc es comprometés a preservar el Bosc de Can Deu no va ser aprovada per l’actitud contrària del PSC i de CiU. La moció plantejava també l’oposició al traçat aprovat pel pas del Gasoducte Martorell-Figueres, concretament al tram per on travessa el Bosc de Can Deu i el Riu Ripoll.

GasoducteTot i reconèixer el gran impacte que aquest gasoducte ocasionarà en els espais naturals del Rodal aquests dos grups municipals han bloquejat la possibilitat d’adoptar una posició ferma del conjunt del Consistori davant els promotors d’aquesta infraestructura per evitar el pas pel mig del Bosc de Can Deu i de la resta d’espais del rodal qualificats com espais de valor forestal, agrari o de valor ecològic-paisatgístic.

Especialment deplorable és el nul interès d’aquestes dues formacions per evitar l’estrall que el gasoducte ocasionarà al Bosc de Can Deu, declarat Forest Protectora el 1992 pels seus valors ambientals, culturals i socials. Valors que en altres ocasions entitats i institucions han destinats molts esforços per evitar que resultés afectat per la pressió urbanística i per altres infraestructures com el Quart Cinturó.

El PSC desisteix d’actuar malgrat els promotors de la infraestructura no hagin fet cas de les seves propostes plantejades únicament en nom del govern i en el més absolut mutisme.

Per la seva banda CiU assumeix que tota infraestructura comporta un prejudici sobre el medi ambient i s’inhibeix d’actuar per variar l’actual traçat que eviti l’impacte que ocasionarà el gasoducte, menyspreant d’aquesta manera els valors dels espais naturals del nostre rodal i les conseqüències del pas d’aquesta infraestructura.

L’Entesa per Sabadell mai no s’ha posicionat contrària a la construcció d’aquest gasoducte, però sensible al greu impacte que ocasionaria, l’any 2008 va presentar al·legacions plantejant que el traçat no afectés al Bosc de Can Deu ni als espais naturals del rodal i que passés junt a infraestructures ja existents com l’AP-7, l’AVE o la línea de Renfe. Aquestes al·legacions no han tingut cap tipus de resposta, però ENAGÀS no ha incorporat aquestes propostes.

Ara amb la moció al Ple l’Entesa plantejava que, amb el pes polític que dóna la unanimitat de tots els representants de la ciutat, poder traslladar als promotors del gasoducte la necessitat de variar el traçat escollit i trobar un traçat amb un mínim impacte que, preferentment, ressegueixi les infraestructures existents, tal i com succeeix al Vallès Oriental, a partir de Sant Celoni.

Amb l’actitud contrària d’aquests dos grups municipals s’ha impedit mostrar una posició de força des de l’àmbit institucional de la ciutat per evitar una nova i greu amenaça pel rodal i especialment pel Bosc de Can Deu i el Riu Ripoll.