L’Entesa per Sabadell denuncia el menyspreu al territori i a la participació ciutadana del govern del PSOE en la tramitació del Quart Cinturó

L’Entesa per Sabadell denuncia la manera poc democràtica, per la forma i les dates, en què s’ha iniciat la tramitació de l’estudi informatiu del tram del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers. El BOE d’ahir va publicar l’anunci de l’exposició pública que durarà un mes i que, de manera insòlita, comença el mateix dia de la publicació.

L’Entesa considera que el govern del PSOE i especialment el Ministeri de Foment, amb la complicitat del PSC i del Conseller Joaquim Nadal, han actuat amb nocturnitat, fent befa del tràmit essencial de la participació ciutadana, que és la possibilitat de presentar al·legacions al projecte, amb la finalitat d’evitar al màxim el nombre de consideracions i al·legacions a presentar a un projecte tan impopular i qüestionat com és el Quart Cinturó.

No ha estat pas casualitat fer coincidir el període d’al·legacions amb el mes d’agost, en què la majoria d’entitats i d’Ajuntaments redueixen dràsticament la seva activitat. Una manera d’actuar que era l’habitual en temps antidemocràtics. Aquesta actitud mostra l’absolut menyspreu per la ciutadania i per les entitats que, de manera responsable, volen participar en els processos de decisió del futur del territori.

D’altra banda, l’Entesa lamenta que el PSC utilitzi aquest projecte, llargament qüestionat per amplis sectors socials i ecologistes, per tractar-se d’una infraestructura innecessària i amb un gran impacte, únicament en clau electoral precisament en un moment en què el Ministeri acaba d’anunciar dràstiques retallades de la inversió pública. Els projectes controvertits per la seva més que dubtosa utilitat i pels seus efectes negatius són precisament els que requereixen més transparència i més debat i resulta immoral intentar fer-los passar per la porta del darrera.

No obstant això, l’Entesa presentarà aquelles al·legacions que consideri oportunes un cop estudiat el traçat i els seus impactes, però, sobretot, per qüestionar un cop més que s’hagi de construir una infraestructura obsoleta, que implica la fragmentació del territori, un gran impacte sobre espais de gran valor ambiental i, sobretot, que no aportarà solucions a la mobilitat. Una vegada més l’Entesa reclama una visió integral del territori i l’impuls d’un nou model de mobilitat basat en la racionalització de l’ús del vehicle i en l’aposta decidida pel transport públic.