Les CAV pels serveis públics

100703TrobadaCAV

Aposten per la recuperació paulatina per a l'Administració de tots aquells serveis públics que ara són de gestió privada

El passat dissabte les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) van organitzar a Cerdanyola del Vallès una jornada de treball sobre els Serveis Públics municipals.

En la primera part de la jornada vam fer una radiografia de quin eren els diferents serveis privatitzats a cada municipi, quines empreses els gestionaven, i quins problemes comportava. Hem pogut comprovar com el procés de privatització dels serveis públics està arribant a extrems no sospitats fa uns anys. La recollida d’escombraries, la neteja viària o d’equipaments, la jardineria, o el manteniment van obrir pas dins els nostres ajuntaments al que s’anomena de forma eufemística externalització dels serveis públics. Però darrere han vingut els serveis d’infants, juvenils i culturals, les llars d’infants o l’atenció a la gent gran. S’ha fet un pas endavant privatitzant també els serveis a les persones. Hem pogut comprovar que arreu s’estan aplicant les mateixes polítiques privatitzadores dels serveis públics independentment del color del govern municipal.

100703TrobadaCAVS’ha pogut palesar també que la doctrina neoliberal que sosté que la privatització de serveis millora la qualitat dels mateixos, és més eficient i té menys costos econòmics, és falsa. Per contra la privatització ha comportat en molts casos un encariment del servei, una disminució de la qualitat, una gran precarització dels llocs de treball vinculats a aquests serveis públics, un empitjorament de les condicions de treball per als treballadors i treballadores que els ocupen i un augment en l’opacitat de la gestió de els serveis públics, allunyant-la dels seus usuaris i propietaris que som tots els ciutadans.

A la segona part es va dur a terme un col·loqui amb la participació de Miren Etxezarreta, catedràtica d’Economia Aplicada de la UAB i membre del Seminari d’Economia Crítica TAIFA. Etxezarreta va alertar del perill del què està passant amb la complicitat de tots els governs: el que fins ara eren drets de les persones s’està convertint en mercaderies, les quals deixaran de ser universals i només estaran a l’abast dels que el puguin pagar. Finalment l’economista convidada va encoratjar els assistents a la jornada a construir i difondre un discurs contra la privatització, tot cercant que la ciutadania s’adoni dels seus perills i perversions.

Des de les CAV considerem, però que no es tracta d’un procés irreversible i que un cop vistos els perversos efectes de la privatització de serveis públics és moment d’aturar aquesta via. Considerem que cal evitar la privatització de cap altre servei i començar la recuperació paulatina per a l’administració de tots aquells que ara són de gestió privada. Per aquest motiu, les CAV reprendran després de l’estiu el treball conjunt en aquesta nova línia per tal de fer propostes d’actuació en els diferents municipis per defensar la gestió directa dels serveis públics municipals en contraposició al model que segueixen els Ajuntaments del Vallès, governats majoritàriament pel PSC, que han anat impulsant contínues externalitzacions de serveis amb una visió neoliberal, que implica un increment de costos per al municipi, una pèrdua de qualitat per a l’usuari i la precarització de les condicions laborals.