Presentació de la moció de l’Entesa a favor de l’assumpció de responsabilitats a rel de la mala gestió de les adjudicacions del Complex d’Habitatges de Sant Oleguer

Intervenció de Virginia Domínguez en el Ple municipal del 4 de maig de 2010

Tornem a tractar en aquest ple, per tercer cop, el cas de les adjudicacions irregulars d’habitatges del Complex de Sant Oleguer. Però avui ens trobem en un moment molt diferent, perquè ja es coneix la resolució de la fiscal.

El govern ha dit moltes vegades que un cop acabada la investigació de la fiscal assumiria la seva responsabilitat. Ho ha dit l’alcalde als mitjans de comunicació. Ho ha dit el portaveu socialista en aquesta mateixa sala. Ho han dit a la Comissió informativa el tinent d’alcalde de Serveis personals, Josep Ayuso, i el regidor de Serveis Socials, Ramon Burgués.

Doncs bé, ara és l’hora. Ara ja s’ha resolt la incògnita, finalment les implicacions penals han quedat fora i ara toca abordar les implicacions polítiques, que n’hi ha, i moltes.

Això és el que l’Entesa per Sabadell ha reclamat en tot moment, i a tot arreu. A les comissions informatives, en aquest ple i davant dels mitjans de comunicació. No ens hem cansat de dir que s’havien de separar els aspectes penals dels polítics, els possibles delictes de les irregularitats administratives.

Ja en el ple del 6 d’octubre, jo mateixa vaig dir “Tots sabem que la Fiscalia anirà a buscar un tipus de responsabilitat i una Comissió d’Investigació en pot buscar uns altres.” Això el 6 d’octubre, fa gairebé 7 mesos. Però, tanmateix, aquell dia, vostès es van negar a crear una Comissió d’Investigació. No volien saber la veritat, preferien amagar el cap sota l’ala i desviar l’atenció al·legant que el cas es trobava a fiscalia. Els hi feia por la Comissió. Segurament sabien, eren conscients, que podríem trobar moltes irregularitats.

El portaveu del PP, Jordi Soriano, va dir llavors que tots empaitem el mateix: anar a buscar la veritat. Però tot i així els dos vots del PP en una votació que va ser nominal, recordin, van servir per vetar la comissió. No sé què en pensen ara, però aquell dia van fer un trist paper impedint la creació de la Comissió, tapant un cop més els draps bruts del govern.

Després, quan finalment ens van deixar consultar la documentació, vam estudiar a fons els expedients, cas per cas, paper per paper, i vam detectar moltes irregularitats. I ja vam demanar a l’alcalde que determinés qui havia d’assumir la responsabilitat, qui es feia càrrec d’aquell desastre. Evidentment no hi va haver cap moviment, cap gest.

També vam participar activament en la comissió extraordinària, vam assistir a totes les reunions i vam formular moltes preguntes per intentar arribar al fons d’altres qüestions. En aquelles reunions, tres membres del govern, el Sr. Sanchez, el Sr. Ayuso i el Sr. Burgués, van reconèixer 2 errors administratius i van assegurar que el procediment era millorable. Que era millorable, a aquelles alçades, ja ho sabia tota la ciutat.

Però ara, un cop coneguda la resolució de la fiscal, aquell reconeixement és ridícul. Van ser vostès els que van situar la fiscal en el centre d’atenció. Van ser vostès els que van condicionar l’assumpció de responsabilitats a la resolució de la investigació fiscal, que en diverses ocasions van qualificar de profunda i intensa. Van ser vostès els que es van comprometre a assumir responsabilitats quan es conegués el posicionament fiscal.

Ara és l’hora Sr. alcalde. Ara, un cop vostès, com nosaltres, han llegit el conjunt de la resolució de la fiscal (i no només la part en què diu que no hi ha indicis de delicte penal).

Ara, un cop veiem confirmades les nostres afirmacions, quan la fiscal constata les següents irregularitats:

 No hi ha constància de la publicació oficial de l’adjudicació provisional ni definitiva.

 No hi ha constància de la notificació de la resolució als sol·licitants

 Els expedients són incomplerts, atès que no hi figura tota la documentació acreditativa del compliment de requisits.

 11 dels adjudicataris incomplien el requisit d’empadronament establert a les bases.

 59 dels adjudicataris incomplien el requisit de patrimoni establert a les bases. Tenien habitatge.

 6 dels adjudicataris incomplien el requisit econòmic establert a les bases. Tenien un patrimoni que els permetia accedir a un habitatge de mercat.

 I, per últim, però de gran importància, s’ha acreditat que no es va constituir la Comissió de Valoració i Admissions prevista, de manera que va ser el personal de Serveis Socials qui va prendre les decisions de les adjudicacions, sense aixecar actes de les sessions ni expressar els seus criteris.

Ara comença a ser de coneixement popular tot això, que la resolució parla d’una setantena d’irregularitats, malgrat vostès han fet tots els esforços possibles per intentar que això passés desapercebut, per amagar la mala gestió en l’adjudicació d’uns habitatges públics.

Vostès van fer una roda de premsa, Sr. Alcalde, mentint a la ciutat, obviant que la fiscal constata que el 60% de les adjudicacions incomplien els criteris, eren irregulars, intentant amagar l’escàndol. Vostès van fer ostentació de la resolució de la fiscal donant una informació totalment parcial i interessada, en una posada en escena frívola, que no pretenia explicar la resolució, sinó adoptar una actitud victimista i victoriosa davant dels mitjans de comunicació.
Sr. Alcalde, ens va fer passar vergonya aliena veure com el govern, tot sencer, enlloc de reconèixer els fets i explicar-los a la ciutat, enlloc d’assumir les responsabilitats que pertoquen i explicar què pensen fer per reparar el possible mal fet, van organitzar una mena de celebració mediàtica amb aplaudiments i tot.

Vostès van voler amagar que aquest procediment es va portar des de la direcció dels Serveis Socials de manera caòtica i desorganitzada, i que la direcció política no va fer els deures. El procés de sol·licitud i d’adjudicacions d’habitatges públics, fet per una administració pública, va estar completament al marge de la Llei de procediment administratiu. És un fet insòlit. I ni tant sols no es va constituir la Comissió de Valoracions i Admissions i, per tant, es va actuar també al marge de les bases que havia aprovat el ple municipal.

Vostès van voler fer una fugida endavant, van voler que la ciutat recordés la imatge de la Sra. Ramoneda quan explicava les seves penes als mitjans de comunicació.

En canvi, a nosaltres, els representants electes de la ciutadania, ningú no ens ha donat cap explicació. Hauria estat més correcte, Sr. Alcalde, i segur que més elegant, convocar la Comissió extraordinària per explicar la resolució de la fiscal o convocar la Junta de Portaveus.

Fins ara, la Sra. Ramoneda no ha obert la boca en cap de les ocasions en què aquest tema s’ha tractat en aquest ple, ni tan sols a les comissions informatives. I ens imaginem que avui tampoc no escoltarem la veu de la regidora, ni escoltarem com es disculpa, com assumeix els seus errors com a responsable política dels Serveis Socials.

Però encara pensem que és possible rectificar. Encara pensem que vostè, Sr. Alcalde, pot reconèixer els errors comesos i pot prendre les mesures necessàries per depurar responsabilitats, per donar garanties que quan un govern ho fa malament ho assumeix i rectifica. Això és el que cal fer i el que la ciutat espera.

És per això, que en la moció que hem presentat, proposem el següent acord, que hem consensuat amb el grup municipal d’ICV-EUiA per tal de posar a votació un únic punt:

“Que l’Alcalde de Sabadell, com a màxim responsable del govern de la ciutat, reconegui els errors comesos i dirimeixi responsabilitats polítiques, un cop s’ha conegut que la Fiscalia de Sabadell ha constatat que el procés d’adjudicació dels habitatges de Sant Oleguer es va apartar considerablement del procediment aprovat pel Ple municipal”.