L’Entesa per Sabadell no recorrerà la sentència del cas Manau i es pregunta si a partir d’ara el PSC continuarà utilitzant la calúmnia i les falses acusacions com a llenguatge polític habitual

L’Entesa per Sabadell va rebre amb perplexitat la sentència del judici celebrat el passat dia 22 de desembre de 2009 contra el Tinent d’alcalde del PSC Joan Manau i la militant del PSC Teresa Esteban pels delictes de calúmnies contra l’Entesa per Sabadell, en la que el jutge del Jutjat penal nº 3 de Sabadell ha dictat l’absolució dels acusats.

L’Entesa per Sabadell acata la sentència però no la comparteix en absolut. Tanmateix, l’Entesa després de valorar si la recorria o no, finalment, no recorrerà la sentència, perquè interpreta que la Justícia, lamentablement, no vol intervenir en afers que atribueix al joc polític, malgrat siguin fets provats i que es tracti de joc brut.

Recordem que els fets que van motivar la interposició de la denúncia per part de l’Entesa es remunten a l’abril de 2005, quan el Sr. Joan Manau i la Sra. Teresa Esteban van manifestar públicament al canal Català Vallès i al Canal 33 que al darrera dels actes violents i de les amenaces contra el regidor Paco Bustos, fins el punt d’haver de renunciar a les seves responsabilitats, s’hi trobava l’Entesa. Així com d’organitzar moviments a l’estil de la Kale Borroka vasca. Unes acusacions molt greus que atempten contra la imatge i l’honor d’una organització que representa una part de la ciutadania sabadellenca.

Durant el judici els dos encausats van reconèixer haver pronunciat aquestes paraules acusatòries i cal recordar que les calúmnies i les falses acusacions estan tipificades com a delicte en el Codi Penal, en el seu article 205. Tot i això i malgrat que el propi jutge va reconèixer aquests fets com a provats va dictaminar l’absolució.

Des de l’Entesa per Sabadell no podem sinó manifestar la nostra preocupació per aquesta absolució, ja que, a la pràctica, representa donar carta blanca per poder continuar cometent aquest tipus de delictes. Ens preguntem si a partir d’ara la calúmnia, la difamació i les falses acusacions seran utilitzades amb tota impunitat per part de qui les ha utilitzat, el PSC, com a llenguatge polític habitual. Aquest és un element més que forma part del baix nivell de les persones amb responsabilitat política, fet que ens preocupa perquè degrada la política i allunya la ciutadania.

L’Entesa per Sabadell sempre ha actuat, i seguirà actuant, de manera respectuosa amb els adversaris polítics per moltes discrepàncies que puguin existir. L’insult, la calúmnia i la difamació mai no han format part del llenguatge polític de l’Entesa, ens ho impedeix la nostra concepció ètica de la política. Sempre hem defensat que els desacords polítics es dirimeixin en el terreny de la dialèctica i mai en el de la desqualificació.

L’Entesa per Sabadell continuarà treballant per la ciutat fent propostes i defensant una concepció de la política basada en l’ètica personal i col·lectiva i el respecte mutu.