Consultes sobiranistes: un èxit

Isidre Soler Clarena - Regidor portaveu del Grup Municipal d’Entesa per Sabadell

S’ha celebrat la primera de l’onada de consultes previstes per conèixer la voluntat dels catalans i catalanes sobre la independència del nostre país respecte de l’estat espanyol. Més enllà del resultat, les consultes han estat un èxit d’organització, de participació popular i una demostració de civisme.

Poder exercir lliurement el dret que tota persona i tot poble té a decidir sobre el seu futur, el dret a l’autodeterminació, constitueix un exercici bàsic de democràcia que cap persona de tarannà democràtic no hauria de menystenir.

Aquest ha estat el principal èxit de les consultes: que la pròpia societat hagi estat capaç de proposar un exercici de democràcia, que ha estat negat tantes vegades des del poder i des dels partits que el conformen. De la mateixa manera que va ser un èxit que milers de ciutadans i ciutadanes ens desplacéssim a Brussel·les per deixar palès a Europa que som una nació, una altra convocatòria que es va dur a terme sense suport institucional ni dels aparells partidistes.

Aquestes consultes, aquest exercici de democràcia no és intranscendent. Que tantes persones hagin estat disposades a invertir el seu temps i els seus diners a organitzar-les i que milers de persones hagin anat a votar en una consulta simbòlica, conscients que el resultat no era vinculant, és d’una significació política molt gran que demostra la voluntat d’una part significativa de la societat catalana de què la seva veu sigui tinguda en compte per decidir el futur d’aquest país.

I en democràcia qualsevol decisió sobre el futur que es vulgui establir amb la resta de pobles de l’estat espanyol haurà de ser des de la igualtat, des de la llibertat de poder decidir. La fraternitat, la solidaritat i la cooperació entre els pobles no són possibles si no és des de la llibertat, el respecte mutu i la plena autonomia.

Les consultes doncs tenen el valor de ser un primer pas per construir un futur de llibertat.

[Publicat al Diari de Sabadell el 18/12/2009]