L’Entesa convida la catedràtica Miren Etxezarreta per debatre sobre la privatització dels serveis públics

Miren Etxezarreta

El passat 29 d’abril, en el marc del programa d’actes Entesa per Sabadell, 10 anys fent ciutat, l’Entesa per Sabadell va organitzar un acte amb el títol El context polític i econòmic del procés de privatització dels serveis públics que va comptar amb la presència de Miren Etxezarreta, catedràtica d’Economia Aplicada de la UAB i membre del Seminari d’Economia Crítica TAIFA.

Miren Etxezarreta

Etxezarreta va iniciar la seva intervenció amb un recorregut històric sobre el capitalisme assenyalant les diferents crisis del sistema per descriure a continuació les formes d’intervenció de l’Estat en l’economia capitalista.
En el cas de l’Estat Espanyol, a partir de 1982, amb el govern de Felipe González, es va iniciar una estratègica econòmica per recolzar el capital privat a partir del model teòric neoliberal basat en la liberalització comercial, la desregulació, l’austeritat salarial i les privatitzacions.

La darrera part de l’exposició va centrar-se en les noves formes de privatització dels serveis públics, que no es basen en el concepte clàssic de venda de la propietat, sinó en reformes que converteixen els drets de la ciutadania en un producte de consum amb fórmules com ara el partenariat de societats mixtes com passa a les autopistes o en el sistema sanitari, o les contínues externalitzacions des de totes les administracions.

Per últim, Miren Etxezarreta va denunciar que les privatitzacions no responen als interessos de la ciutadania ni pretenen fer més eficient o menys burocràtic el sistema com es justifica sovint, sinó que únicament responen a la necessitat del capitalisme d’obtenir més beneficis, obviant els seus greus impactes econòmic, social i polític.

L’Entesa per Sabadell continuarà amb el seu programa d’actes del 10è aniversari en les properes setmanes.