Sobre el Quart Cinturó

Intervenció d'Isidre Soler en el Ple municipal del 5 de maig de 2009

(Moció d’ERC per sol·licitar que l’Ajuntament faci un estudi de traçats de la Ronda del Vallès)

Sincerament, lamentem que portin aquesta moció al Ple per varis motius.
El primer motiu, perquè entenem que no correspon a l’Ajuntament encarregar alternatives de traçat d’una obra de la qual el titular és el Ministerio de Fomento.

El segon motiu és que amb aquesta proposta renuncien a treballar alternatives, no de traçat, sinó alternatives a l’actual model de mobilitat, completament caduc, que es basa en grans infraestructures viàries com el Quart Cinturó o Ronda del Vallès que tenen un greu impacte en el territori i en el medi.

Ens proposen estudiar possibles alternatives de traçat quan saben perfectament que passi per on passi els efectes són devastadors.
Els efectes sobre els boscos de Ca n’Argeleguet i els camps de Ca n’Ustrell son els mateixos 50 metres a la dreta o a l’esquerra. La destrucció esta assegurada als camps de Can Moragues, als boscos de Togores i Can Vilar, la Salut, els espais agroforestals de Sentmenat, Caldes, Les Franqueses, Granollers, etc. passi 100 metres amunt o 100 metres avall.

Però més enllà d’aquest impacte, insisteixo, el problema no és què escollim per destruir, quin rodal sacrifiquem, sinó el model urbanístic i de mobilitat que hi ha al darrera d’aquestes infraestructures.

Ara que sabem que l’actual model de gestió del territori i de la mobilitat ens porta al fracàs mes absolut, per què no som capaços de variar de direcció ?

Tan immobilistes som?

Tothom sap que basar la mobilitat en autopistes que requereixen un gran consum de territori no porta enlloc. Tothom sap que el transport per carretera és la principal causa del canvi climàtic a més d’accelerar de manera irracional l’esgotament de combustibles d’origen fòssil.
Ara que la societat ha avançat en prendre consciencia d’aquesta problemàtica hi ha qui segueix insistint en el mateix model.

La Ronda del Vallès, el Quart Cinturó o l’Autovia Orbital, tant se val el nom, és un projecte pensat als anys 60 que parteix del menyspreu més absolut pel nostre territori, pel canvi climàtic i pel medi, i que alguns continuen insistint en veure per on passa.

Ara fem protocols de Kyoto, organitzem Convencions catalanes contra el canvi climàtic, aprovem plans de mitigació del canvi climàtic, en adherim al Pacte d’alcaldes contra el canvi climàtic, … i per què?

Per seguir fent el mateix de sempre? Per no afrontar de veritat el problema?

Per què tanta destrucció, per què hipotecar el Vallès per anar a 80 Km per hora?

El que necessitem es modernitzar la xarxa de transport públic.

Necessitem invertir en una veritable xarxa de ferrocarril pel transport nacional i internacional de passatgers i de mercaderies.

Necessitem millorar l’actual xarxa de carreteres i eliminar peatges.

Necessitem tramvies i autobusos.

Necessitem inversions en infraestructures que veritablement resolguin els problemes de mobilitat i a la vegada siguin respectuoses amb el territori i el medi.

Llavors, per parlar d’aquestes alternatives ens tindran, no al costat, sinó a primera fila.