L’Entesa organitza un debat sobre el futur de la Gran Via

Crònica del debat

El Casal Pere Quart va acollir ahir un debat organitzat per l’Entesa per Sabadell en el marc del cicle “Els debats de l’Entesa” amb el títol “Com t’imagines la nova Gran Via? Repensem la Gran Via del futur”.

Amb aquest acte l’Entesa pretén iniciar un procés de reflexió ciutadana sobre el potencial de la Gran Via com a Eix cívic, que es podria materialitzar quan quedi alliberada del trànsit de pas que es canalitzarà a través de la Ronda Oest i Ronda Nord.

La Gran Via és un espai de gairebé 6 quilòmetres, que travessa gran part de la ciutat i que pot ser una peça important per a la vertebració i transformació de la ciutat del futur en base el model de ciutat que defensa l’Entesa. Un model fet a mida de les persones, que ha de prioritzar la mobilitat sostenible i la recuperació d’espais lúdics de qualitat per a la ciutadania.

L’arquitecte Manel Larrosa va explicar el conflicte que es va generar en els anys setanta al voltant d’aquesta via, que va qualificar com el primer gran enfrontament urbanístic a Sabadell. Larrosa va mostrar documentació de l’època per recordar el moviment ciutadà que, encapçalat per les Associacions de Veïns, va editar un estudi que proposava alternatives al projecte oficial, amb l’objectiu de guanyar espais de qualitat i equipaments, a més de permetre la connectivitat entre les dues bandes de la Gran Via. Al voltant d’aquestes propostes es van succeir els debats i els actes reivindicatius i es va organitzar una exposició a l’Acadèmia de Belles Arts, que va ser censurada i clausurada per l’Ajuntament.

Albert Parés, en nom de la PTP, va presentar les característiques de la Gran Via i va defensar que la seva amplada permet convertir-la en un eix cívic al servei de les persones, és a dir, orientada al pas dels vianants, ciclistes i transport públic. Parès va exposar que el tramvia seria una gran oportunitat per a la Gran Via, on podria tenir parada aproximadament cada 600 o 700 metres, i va explicar detalladament la proposta, que donaria servei a equipaments tan importants com ara el Vapor Llonch, l’ESDI, Fira Sabadell, el Club de Natació, la Biblioteca Vapor Badia, l’Hospital Parc Taulí, les comissaries de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra, o el Mercat de la Creu Alta, entre altres.

El professor de Geografia de la UAB Pau Avellaneda va reivindicar que la nova Gran Via hauria de ser fruit d’un procés de participació ciutadana i de reflexió sobre el conjunt de la ciutat, però que també s’hauria d’emmarcar en una estratègia per promoure la mobilitat sostenible. Una de les propostes trencadores d’Avellaneda va ser canviar el nom de la Gran Via per tal que no tingui connotacions de trànsit i com a primer pas per imaginar-la com un espai d’ús social. D’altra banda, va defensar que la Gran Via no es pensi com un tot uniforme, sinó com una suma de parts que estiguin integrades en el seu espai proper, en cada barri o cada zona. Avellaneda va qualificar la transformació de la Gran Via d’oportunitat històrica per generar un nou paisatge urbà, i va suggerir que aquest espai podria contenir usos tan diversos com un eix de comunicació en transport públic, espais per a vianants, zones de parc, places, zones de jocs infantils, alguns edificis emblemàtics i centres de negocis o comercials.

L’acte va ser presentat i moderat per la regidora de l’Entesa per Sabadell, Virginia Domínguez, que va remarcar que la Gran Via va néixer com un problema i que ara no podem tornar a perdre l’oportunitat de recuperar-la com un gran eix cívic i un espai de qualitat per a la ciutat.