FGC: tindrem el millor projecte?

Virginia Domínguez - Regidora del Grup Municipal d'Entesa per Sabadell

Finalment han començat les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat. Un projecte esperat, molt important per a la ciutat i que, probablement, serà la inversió més elevada que rebi Sabadell en moltes dècades.

En el darrer any i mig se n’ha parlat molt, però l’equip de govern s’ha resistit a debatre’l obertament, fins el punt que el tema no ha estat abordat en alguns dels òrgans de participació que per definició haurien hagut d’estar més implicats, com ara la Taula de Mobilitat. Fins el punt que el debat que es va produir al Casal Pere Quart al setembre de 2007 (un any després del període d’al·legacions) va ser forçat per una moció al ple dels grups municipals de CiU, ICV-EUiA, Entesa per Sabadell i ERC.

De la mateixa manera, l’Equip de govern va ser reaci des del primer dia a introduir modificacions en el projecte. Van proclamar que la proposta de la Generalitat ja era prou bona i, d’entrada, es van negar a fer-hi canvis. Una proposta que, s’ha de dir, que només era coneguda per l’Equip de govern, que l’havia estat negociant amb la Generalitat sense traslladar cap informació a la resta de grups municipals. Les al·legacions presentades per l’Entesa amb la intenció de millorar el projecte van ser rebudes amb fredor i fins i tot se’ns va acusar d’anar contra el tren. Res més lluny de la realitat.

La Generalitat també es va tancar en banda. La Direcció General de Transports va trigar vuit mesos a resoldre les al·legacions i ho va fer telegràficament, sense concretar res, i remetent únicament al Projecte constructiu que, per cert, va ser adjudicat dos anys abans de resoldre les al·legacions de l’Estudi informatiu.

La primera pedra de les obres ha estat substituïda per una presentació a càrrec de l’alcalde, Manuel Bustos, i del Conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. Un acte desmesurat i propagandístic, en el més pur estil Bustos.

Aquest acte venia precedit d’una roda de premsa de l’anomenada Taula Tècnica, amb presència de representants de la Fundació Bosch i Cardellach, Sabadell Cruïlla, l’Oficina del Centre i la Cambra de Comerç, amb l’alcalde al capdavant. En aquesta roda de premsa es va fer públic un document vestit d’acord de ciutat, que s’ha presentat com la demanda que la ciutat fa a la Generalitat. Un altre acte en el més pur estil Bustos, buscant la foto i el titular, i mensytenint els grups municipals de l’oposició que, no ho oblidem, sumem més regidors que el propi Equip de Govern, i que no han estat convidats a participar en el procés d’elaboració d’aquest document.

Tots dos actes han intentat transmetre que el projecte del perllongament és magnífic, que s’han incorporat moltes millores i que hi ha una mena de consens social sobre la concreció del traçat i els seus impactes.

Tanmateix, darrera d’aquest aparador de felicitacions i fotografies, la realitat és força semblant a la de fa un any i mig. Les obres que ara comencen pràcticament es deriven d’aquell estudi informatiu inicial. No s’ha incorporat el soterrament fins a Sant Quirze, malgrat ser un acord del ple municipal; no s’ha modificat el disseny de les estacions del Passeig de la plaça Major i de la plaça Espanya, tot i que hi havia sobre la taula propostes per minimitzar-ne els impactes; no s’han traslladat les cotxerres a Castellar del Vallès, fet que evitaria el fort impacte sobre el Parc del Nord. I tampoc no s’han concretat els calendaris i traçats dels perllongaments cap a Castellar del Vallès i cap a Granollers, quedant subjectes al proper Pla Director d’Infraestructures 2010-2020, que es començarà a estudiar l’any vinent.

No deixa de ser decebedor haver de reconèixer que probablement hem perdut una oportunitat en no haver recollit moltes de les millores que s’han proposat i que havien generat unes expectatives a la ciutat. Per una actitud immobilista d’uns, per una actitud corporativista d’altres, per una manca de lideratge del govern municipal i amb un menyspreu considerable cap a la resta del consistori, s’ha impedit tenir un millor projecte.

No s’hi val escudar-se en la Taula tècnica, hi ha aspectes que no s’incorporen per manca de voluntat política i d’altres que no es concreten perquè no s’ha arrencat a la Generalitat cap compromís concret de calendari i de finançament.

El projecte final és el resultat de l’actitud conformista del govern de la ciutat. Si tots haguéssim tingut el mateix desinterès per millorar el projecte inicial ni tan sols hauríem evitat l’enderrocament dels edificis del barri de Gràcia inicialment afectats, un canvi que respon justament a una de les al·legacions presentades per l’Entesa per Sabadell.

Durant aquests mesos la Taula tècnica que, sens dubte, ha treballat propostes de molt nivell, ha estat una coartada per marejar la perdiu, per evitar el debat amb els grups municipals i per conduir el projecte des del govern municipal. Finalment només queden uns compromisos més o menys creïbles, però gens concrets, de fer una cruïlla a Sabadell Estació i d’arribar a Castellar minimitzant impactes.

Des de l’Entesa per Sabadell continuarem treballant i fent propostes per minimitzar els impactes al Parc del Nord, a la Plaça d’Espanya i al Passeig de la Plaça Major, i per tal que es concretin els compromisos per garantir el perllongament a Castellar del Vallès i a Granollers i el soterrament fins a Sant Quirze del Vallès. Potser encara som a temps d’aconseguir un millor projecte per a Sabadell.