Sobre l’anunci fet per la coalició ICV-EUiA de trencament de l’acord per formar una candidatura conjunta amb l’Entesa per Sabadell

Des d’Entesa lamentem el desenllaç final de les converses que mantenien amb la coalició ICV-EUiA amb la finalitat de formalitzar una candidatura d’esquerres alternativa a la del PSC.

Lamentem també, la manera en la que la coalició ha fet pública la seva decisió de donar per acabades aquestes converses, de la que ens vam assabentar pel comunicat emès per la coalició i informat per Radio Sabadell. Aquesta notícia ens va arribar mentre el nostre Secretariat debatia el resultat de la darrera reunió i tractava de donar resposta a una nova proposta. El nostre compromís havia estat respondre el mateix dissabte i l’acord de les dues parts, comunicar conjuntament el resultat final tal i com vam anunciar a l’únic comunicat conjunt enviat als mitjans de comunicació la nit de 16 de gener.

Volem recordar que a partir del moment en què la coalició ICV-EUiA i ERC van sortir del govern municipal, l’Entesa va fer pública la voluntat de construir una alternativa d’esquerres al govern actual i va adreçar aquesta proposta a aquestes organitzacions.

Al mes de març es van iniciar les converses amb la coalició ICV-EUiA amb el benentès per la nostra part de què, més enllà de les persones que assistien a les reunions, les converses es feien entre dues parts: Entesa i la coalició ICV-EUiA, tal i com es va acordar al començament.

El 30 de novembre es va arribar a un acord escrit que creiem que és equilibrat i just.

Aquest document recull l’essència del resultat dels mesos de converses i té com a base els objectius que pretenem aconseguir i el reconeixement dels valors de les dues parts.

Les concrecions del document –eixos per el programa, mecanisme per a la presa de decisions, integració en la coalició ICV-EA-EPM, criteris per a la composició de la llista electoral, projecció pública, imatge gràfica i denominació de la candidatura- són coherents i conseqüència d’aquests dos principis.

Per motius que no ens correspon a nosaltres explicar, EUiA va manifestar públicament que no acceptava aquest preacord.

A la mesa de converses es van incorporar nous membres de les dues organitzacions. EUiA es va reafirmar en el que havia dit públicament i ICV ens va plantejar la modificació d’alguns punts que tampoc acceptava.

Entesa va acceptar la modificació del nom de la candidatura, que aparentment era l’escull més gran, amb la voluntat d’arribar a un acord que creiem beneficiaria a la ciutat.

Malauradament, a la darrera reunió es va fer palès que EUiA continuava sense reconèixer la validesa del document i que ICV el qualificava com “bases per un acord” i es van qüestionar d’altres punts com ara el mecanisme per a la presa de decisions, entre d’altres.

És evident la dificultat de tornar a refer un document que ha costat mesos elaborar i menys en aquestes dates i que qualsevol modificació que afecta a l’equilibri aconseguit hauria de ser ratificat per la nostra Assemblea.

Lamentem que una vegada més es perdi l’oportunitat de fer més àmplia una alternativa d’esquerres a l’actual govern de la ciutat.

L’Entesa seguirà treballant per aconseguir aquest objectiu junt a aquelles persones i col·lectius que comparteixen aquesta necessitat.

Continuarem treballant per reforçar i estendre el nostre projecte polític, el model de ciutat que defensem i la nostra manera diferent d’entendre i fer política.

Tot i el desenllaç final continuarem mantenint respecte envers aquestes organitzacions i manifestem la voluntat de treballar conjuntament aquells temes en els que tenim plena coincidència.

El proper dia 29 hem convocat a les persones adherides i simpatitzants a una Assemblea en la que informarem dels esdeveniments ocorreguts des de la darrera assemblea, escollirem les persones que formaran part de la candidatura i posarem en marxa els grups de treball de la propera campanya electoral.