Sobre l’aprovació definitiva del Pressupost 2012

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 5 de gener de 2012

Desestimada l’al·legació comentada pel ponent, el pressupost que avui porten a aprovació és exactament el mateix que ja van aprovar inicialment el 13 de desembre i per tant, avancem que el nostre vot serà el mateix, és a dir, votarem en contra d’un pressupost que no és el que necessita actualment la ciutat.

No tornarem a repetir ara els arguments que ens van portar a prendre aquella decisió, ni ens referirem a la seva pràctica d’anar modificant el pressupost fins a convertir-lo en un document completament diferent, ni explicarem de nou les nostres propostes, que, com saben prou bé, van ser desestimades.

Però sí que volem recordar que el seu pressupost es basa en estimacions, en el que el propi regidor d’Economia va definir com intuïcions. Un pressupost elaborat a mig desembre, sense conèixer quines serien les aportacions de la Generalitat a l’Ajuntament, i encara menys les intencions del govern del Sr. Rajoy al capdavant del govern de l’estat.

Des de l’Entesa per Sabadell vam defensar que no era responsable ni creïble tirar endavant un pressupost amb tantes incògnites en un moment d’incertesa política i econòmica. I per això havíem fet una petició a l’alcalde per prorrogar el pressupost de 2011 alguns mesos, per fer un pressupost amb el rigor necessari un cop coneguéssim els pressupostos de la Generalitat i les decisions del govern espanyol.

Pensem que el temps ens ha donat la raó. El govern del Sr. Rajoy ja ha anunciat mesures que ens afecten directament. Ha anunciat increments de l’IRPF i de l’IBI, és a dir, increments de la pressió fiscal que afectaran la ciutadania, principalment la classe treballadora i la classe mitjana. És a dir, els mateixos sobre els quals aquest Ajuntament incrementarà també la pressió fiscal amb l’aplicació d’un increment del 4% sobre els impostos i taxes que paga el gruix de la població.

Però, d’altra banda, l’increment de l’IBI també aportarà més ingressos a l’Ajuntament, que potser haurien pogut evitar una part de l’increment d’impostos i taxes municipals.

Sr. Burgués, vostès es van precipitar, hauria estat molt més intel·ligent esperar a conèixer aquestes mesures i d’altres que encara estan per venir, abans de concretar el pressupost municipal.

Per tant, tornarem a votar en contra d’aquest pressupost poc creïble i continuista, amb el convenciment de què la prudència i la paciència haurien estat bones conselleres.