L’error de càlcul

Virginia Domínguez, Entesa per Sabadell

El fragor de la campanya ha portat recentment l’alcaldable del PSC a prometre que la caserna allotjaria les consultes externes de l’Hospital Taulí.

Una proposta curiosa si tenim en compte que el PSC és el principal responsable de que la ciutat no tingui encara el ple domini de la caserna. Tanmateix, el problema principal de la promesa no és ni el fet que el mateix PSC ha negat que se’n pugui fer ús, ni l’estat ruïnós de l’espai, que implica que calen temps i diners per adequar-lo. El problema –o la virtut–, és que la caserna ja acumula moltes altres propostes i no és de rebut que la senyora Farrés, aprofitant-se del seu càrrec, se n’apropiï com si fos seva.

Aquesta unilateralitat, que menysté la resta de grups municipals i les entitats que al llarg dels anys han fet propostes molt diverses, posa de manifest la falta de cintura política i de lideratge de ciutat que han marcat la forma de governar de l’actual alcaldessa. Lluny del rol que hauria de jugar per buscar consensos polítics i ciutadans sobre un dels grans darrers equipaments que la ciutat ha de recuperar i que té al darrera una llarga lluita ciutadana, negocia a porta tancada sense cap mena de sensibilitat envers les organitzacions polítiques i col·lectius de la ciutat que l’han reivindicat històricament.

És aquest el seu gran error de càlcul, esquivar els debats de ciutat i el diàleg per consensuar propostes comunes i tirar pel dret amb els «agents» econòmics que ella tria en funció dels seus interessos.

Aquesta forma de fer és exactament la mateixa que hem vist a l’anunci de convertir el Museu del Gas en un Museu tèxtil i del disseny, que s’ha tret de la màniga al marge dels processos participatius que el seu propi govern es va comprometre a endegar i que va autodinamitar sense cap respecte per les entitats participants, moltes de les quals fa 25 anys que reclamen el Museu de la Indústria Tèxtil Llanera, que sembla ser que ha caigut del mapa.

Són promeses que, com altres que ha fet en campanya, no responen a cap model de ciutat ni als reptes ecològics i socials dels propers anys, sinó únicament a un intent electoralista de llençar missatges aïllats sobre temes que pressuposen que volen sentir els votants, al nivell de la creació d’una regidoria de plagues, obviant que aquesta és de fet una de les poques competències que té actualment la regidoria de salut, o de la salvatjada d’eliminar el passeig i l’arbrat de la Ronda Collsalarca per convertir-lo en aparcament, posant de manifest que el PSC és aliè al context de greu crisi climàtica que aconsella reduir mobilitat i naturalitzar les ciutats.