La hipocresia ecològica, la millor aliada del canvi climàtic

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

Els greus efectes que el canvi climàtic està produint al Planeta, i per tant a tots nosaltres, són més que evidents. Augment de la temperatura, destrucció dels ecosistemes, sequera, desertització, desastres naturals, malalties, escassetat d’aliments… són una realitat innegable que afecta de ple les nostres vides i les afectarà molt més si no s’actua urgentment per evitar conseqüències encara més devastadores.

No emprendre actuacions efectives adreçades a temperar l’emergència climàtica ja no es pot atribuir a la manca d’informació o a la manca d’evidències de la gravetat dels seus efectes. Tothom ho sap. Ara, el problema està en la inacció, en la incapacitat o la manca de voluntat dels responsables polítics per actuar, si és que no actuen en direcció contrària.

Molts responsables polítics limiten la seva “preocupació ambiental” a gastar termes com sostenibilitat, crisi climàtica, lluita contra el canvi climàtic,… però les seves actuacions no van més enllà de la retòrica i del què podríem anomenar hipocresia ambiental: verbalitzar molt i fer poc o res. Sabadell és una clara mostra d’aquesta antipolítica, de la inacció contra el canvi climàtic.

Per exemple, el 4.02.2020 el ple municipal va aprovar la Declaració d’emergència climàtica i Agenda 2030 de Sabadell amb un seguit de compromisos que, tot i ser molt poc ambiciosos, podrien ser l’inici d’actuacions positives en la lluita contra el canvi climàtic, amb mesures com:

  • Impulsar les infraestructures destinades al transport públic i col·lectiu i nous serveis de mobilitat sostenible.

  • Impulsar la competitivitat i l’ús segur i còmode de la bicicleta implementant el Pla Director de la Bicicleta.

  • Pacificar el 100% dels entorns escolars i equipaments sensibles, crear espais per als vianants.

  • Incrementar el verd urbà i la capacitat d’adaptació climàtica amb nova infraestructura verda i blava.

  • Apostar per una mobilitat urbana descarbonitzada prioritzant els desplaçaments no motoritzats.

  • Una política de residu zero incrementant la recollida selectiva mitjançant nous models de gestió.

  • Impulsar l’energia solar fotovoltaica a un total de 70 equipaments municipals.

Què ha fet el govern municipal per impulsar alguna d’aquestes mesures? Res. No ha impulsat res, a banda de fer-se la foto de rigor a l’hora d’inaugurar algunes actuacions planificades pel govern de transformació: Camí escolar Escola Pau Casals; pacificació dels carrers de Sant Pere i d’Indústria o el carril bici a Sant Quirze.

A més de no haver abordat cap compromís de la Declaració d’emergència climàtica, els plans que el govern de transformació havia aprovat per actuar sobre aspectes clau en la lluita contra el canvi climàtic com són l’energia i la contaminació: el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible 2016-2020 i el Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire 2022, o el Pla Director de la Bicicleta han estat arxivats en alguna paperera.

Que les actuacions per lluitar contra el canvi climàtic no eren un objectiu del PSC era cosa sabuda. En el Pla de Mandat 2021-2023 del govern municipal no hi ha cap mesura concreta en aquest sentit, més enllà de reiterar la mateixa frase: Prevenir i gestionar les emergències vinculades a episodis climàtics de consideració i d’anunciar: Promoure el compliment dels compromisos establerts en la Declaració d’emergència climàtica, amb el nivell de compliment ja comentat. En els Pressupostos municipals tampoc no hi ha cap partida destinada a alguna actuació en el marc de la lluita contra el canvi climàtic.

El més greu però, no és només la inacció del govern municipal i la dels seus socis Junts per Sabadell i Marta Morell durant tot el mandat, sinó l’obstinació per impulsar projectes que són els principals causants de l’emergència climàtica i que van en contra de l’interès general, de les recomanacions europees i estatals, del sentit comú i del respecte per la ciutadania que en pateix les conseqüències.

Dediquen moltes energies, amb viatges a Madrid inclosos, per reclamar el Quart Cinturó. Una autopista del passat pensada per urbanitzar encara més el Vallès, destruir els pocs espais naturals del Rodal, agreujar la pèrdua de biodiversitat i generar més gasos d’efecte hivernacle. Esforços i molts milions d’euros per a construir un nou aparcament soterrat de vehicles al Passeig de la Plaça Major que incrementaria la mobilitat i la contaminació al Centre que ha de ser Zona de Baixes Emissions. Esforços i recursos també per impulsar un projecte especulatiu i insostenible com el SurfCity amb la destrucció d’un espai molt important del riu Ripoll per la flora i la fauna i el malbaratament d’un recurs tan escàs com l’aigua.

Per acabar de posar la cirereta de la hipocresia ecològica, enlloc d’impulsar les energies renovables d’acord amb el compromisos adquirits, van oposar-se a la proposta de la Crida de crear comunitats energètiques en edificis municipals per afavorir les llars amb recursos econòmics limitats.

El temps de pròrroga s’esgota i si no actuem de manera urgent amb mesures concretes i efectives les conseqüències del canvi climàtic seran irreversibles per l’ecosistema i les nostres vides i les nostres societats quedaran cada vegada més perjudicades.

Cal exigir als responsables polítics que estiguin a l’alçada i que assumeixin la responsabilitat que els hi correspon. No s’hi val no actuar i mirar cap una altra banda.

Imatge: Obres del Quart Cinturó a prop de Terrassa