El proper 5 d’octubre s’inicia el judici pels presumptes delictes urbanístics i mediambientals a Ca n’Alzina

El proper dimarts dia 5 d’octubre, a les 10 del matí, al Jutjat Penal núm. 2 de Sabadell, està previst celebrar el judici oral per jutjar els presumptes delictes urbanístics i mediambientals comesos durant anys a la finca de Ca n’Alzina i pels quals s’asseurà en el banc dels acusats el seu propietari Quirze Elias Vinardell. Per aquests presumptes delictes les diferents parts li demanen:

El Ministeri Fiscal:

– 2 anys i 6 m presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori

– Enderroc construccions il·legals

– Inhabilitació i multa de 18 € diaris durant 20 mesos

L’acusació particular exercida per l’Ajuntament de Sabadell:

– 3 anys presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori

– Enderroc construccions il·legals

– Inhabilitació i multa de 18 € diaris durant 20 mesos

L’acusació popular exercida per l’Entesa per Sabadell:

– 4 anys presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori

– 4 anys presó pel delicte mediambiental

– Enderroc construccions il·legals i reposició del terreny a càrrec de l’acusat

– Inhabilitació i multa de 100 € diaris durant 2 anys per cada delicte

El sumari s’inicià el març de 2014 a partir de la denuncia de l’Entesa per Sabadell al comprovar l’existència de nombroses construccions il·legals -2.000 m2-, l’alteració del terreny amb importants abocaments -50.000 m3 de terres i runes-, tala d’arbres, torrents reomplerts, etc. amb la finalitat d’instal·lar-hi una hípica. I de comprovar que les denuncies i els expedients oberts, mai no van finalitzar amb sancions, ordres d’enderroc o de restitució de l’espai físic.

Totes les actuacions es van realitzar en sòl no urbanitzable, especialment protegit pels seus valors agraris, ambientals i patrimonials pel planejament municipal i pel Pla Territorial Metropolità, sense cap mena de llicència, ni possibilitats d’obtenir-la.

Tot i tenir-ne ple coneixement per les denuncies de la Policia Municipal i els expedients oberts, el govern del PSC no tan sols no va actuar contra les actuacions il·legals sinó que va paralitzar la tramitació dels expedients de disciplina, va tolerar que la hípica i el restaurant Ca n’Alzina funcionessin sense llicència d’activitat i va aprovar inicialment un Pla Especial amb l’objectiu d’aprovar totes aquestes irregularitats com si haguessin existit sempre, a pesar dels informes contraris dels tècnics municipals. Tot i necessària complicitat dels responsables municipals només consta com únic acusat el propietari de Ca n’Alzina, Quirze Elias Vinardell.

Des de l’Entesa per Sabadell confiem que en el judici se’n derivin les responsabilitats comeses per part del propietari i que també n’acabin assumint els responsables polítics i tècnics que van tolerar els fets. I, especialment, que sigui restituït tot el terreny al seu estat originari.