Dos anys de govern PSC-Podemos, dos anys de paràlisi

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

Quan al 2019 van arribar al govern, PSC-Podemos van trobar un Ajuntament amb tots els elements necessaris per donar el veritable impuls que Sabadell necessitava, gràcies a la important tasca de reconstrucció que el govern quadripartit havia fet durant el mandat anterior després de trobar-se amb una administració deficitària, desmotivada i sense full de ruta, com a conseqüència d’anys de desinterès i corrupció. PSC-Podemos van trobar un Ajuntament sanejat econòmicament i amb un notable superàvit. Uns departaments i serveis municipals reorganitzats i amb més personal. Amb una empresa municipal Vimusa salvada de la fallida que el PSC havia deixat.

Van trobar nous immobles, adquirits o recuperats, per a ser destinats a futurs equipaments: Sellarès Deu, Artèxtil, Castell de Can Feu, Casa Maternitat, Caserna de la Guàrdia Civil,… més de 200 nous habitatges incorporats a la bossa d’emergència social… i molts projectes en marxa: carrers les Paus, Llobet i Sant Pere de vianants, nous carrils bicicleta, Passeig de la Revolució, Rambla Iberia, Oficina de suport a les entitats… i un llarg etcètera.

A diferència dels calaixos buits que el PSC va deixar l’any 2015, el 2019 es va trobar amb una ciutat programada, amb nombrosos plans amb les directrius per orientar les futures actuacions municipals per afrontar les principals necessitats de la ciutat. Plans com: el Pla Local d’Habitatge; de Museus; d’acció per l’Energia Sostenible; d’Acció per la Millora de la Qualitat de l’Aire; Pla Director de la Bicicleta; de l’Espai Central; d’Actuacions al riu Ripoll; Pla de Protecció del Patrimoni; de Prevenció de residus; plans de manteniments…

Tots aquests plans han acabat a la paperera o a l’oblit per part de l’actual govern, menystenint propostes d’interès per la ciutat, l’esforç de tècnics i entitats i els recursos públics esmerçats. Els han arraconat, no per què tinguin alternatives millors, sinó per desinterès i per sectarisme, perquè “no són els seus plans” tot i haver estat aprovats pel Ple municipal. Una actitud mesquina, calcada a la del PSC de Manuel Bustos l’any 1999 quan va enviar a la paperera molts plans que havia deixat enllestits el govern de Toni Farrés.

Planificar vol dir consens i compromís. Compromís públic d’executar un determinat projecte i dotar-lo amb els mitjans necessaris. Però PSC-Podemos tenen nul interès pel compromís i la transparència. Ho van deixar palès amb el Pla de Mandat 2021-2023 que no el van presentar fins 20 mesos després de formar govern i buit de contingut, obligats per una moció que l’oposició va portar el Ple de juliol de 2020. El Tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ho va pontificar: “aquest govern no es basa només en plans, en plans d’actuació o el què sigui…No es passa el dia planificant”.

L’estratègia del govern de PSC-Podemos és una altra, passa per l’opacitat i per eludir qualsevol compromís. Per no haver de rendir comptes. Per evitar que es pugui fiscalitzar el què fan i el què no. D’aquesta manera poden actuar en base els seus interessos partidistes al marge dels interessos col·lectius i continuar amb el clientelisme que els caracteritza, pensant únicament amb els rèdits polítics i electorals.

Aquesta manera de fer, de mirada curta i partidista, no pot generar cap iniciativa més enllà del dia a dia. En aquests dos anys el govern no ha estat capaç de plantejar ni una sola proposta o projecte d’una certa rellevància, només cal analitzar els temes que han portat a les 29 sessions del Ple municipal. A banda dels Pressupostos, únicament han plantejat temes de tràmit, organitzatius, modificacions de pressupost, subvencions, pròrrogues de concessions, modificacions de planejament,…etc. Però no tan sols no han proposat cap proposta d’una certa volada per la ciutat, sinó que tenen aturats importants projectes des de fa dos anys: la urbanització de l’espai del soterrament a Gràcia-Can Feu; el Parc del Nord; el Parc de les Aigües; l’Oficina de suport a les entitats, la Masia de Ca n’Oriac… fins el punt que es perdran les subvencions dels fons europeus EDUSI destinades a algunes d’aquestes actuacions al no executar-se en els terminis previstos.

Aquesta ineficient actuació del govern PSC-Podemos, que té la ciutat paralitzada, en cap cas és pot atribuir a la pandèmia, ni és circumstancial, sinó estructural. És un govern sense idees, sense visió de futur, sense la capacitat i la voluntat necessàries per generar un mínim salt qualitatiu que dinamitzi i reactivi la ciutat. Dèficits que intenten tapar amb formes que pensàvem superades: titulars buits de contingut, molt de fum i moltes fotos. Algunes en actuacions impulsades per l’anterior govern: Plaça Lisboa; asfaltat de carrers; substitució de jocs infantils; inici d’habitatges públics a la Ctra. Barcelona i a Francesc Layret; nous busos híbrids,… Unes formes pensades en els rèdits electorals, però que res no aporten a la ciutat.

Davant els enormes reptes socials, ambientals, econòmics, culturals, urbanístics, de mobilitat,… que Sabadell té plantejats per sortir de l’actual paràlisi en la que estem immersos i encarar l’emergència climàtica, sanitària i social amb les profundes transformacions i les formes d’administrar-les que la ciutat necessita, és evident que l’actual govern no està a l’alçada.

Sabadell necessita un govern amb talent, amb visió de futur, amb iniciativa, amb voluntat, capaç de transformar la realitat actual, obert a les aportacions i transparent. Un govern que realment treballi per tota la ciutat i pel futur de la ciutat i no amb clientelisme i amb la calculadora electoral a la mà.