7 anys del cas Mercuri, 7 anys fent net de corrupció

El 27 de novembre de 2012 va ser una data clau de la història recent de la ciutat. Després de dos anys d’investigacions judicials i policials Sabadell va veure’s sacsejada per un dels casos de corrupció de més abast de Catalunya. Aquell dia la gran majoria de sabadellencs i sabadellenques van descobrir fins a quin punt de corcat estava el PSC local. El nepotisme, el clientelisme, l’amiguisme,… l’estil Bustos que tant havíem denunciat algunes formacions, en realitat era la careta que amagava la veritable cara, la de la corrupció. Una corrupció no tan sols atribuïble a Manuel Bustos i el seu entorn, sinó al conjunt del PSC, ja fos per activa o per passiva.

En aquests set anys s’ha posat de manifest l’abast i la complexitat del cas Mercuri, fins el punt d’haver-se creat una nova peça, la 36, el mes de gener d’enguany. Aquesta complexitat, junt amb els recursos insuficients de l’administració de justícia i els canvis en els titulars dels Jutjats han alentit la resolució del sumari. Tot i això s’han celebrat els judicis de dues peces, la 5 (Montcada) i la 30 (multes) amb la condemna de penes de presó per a Manuel Bustos, Paco Bustos, Daniel Fernández i Josep Miquel Duran. Ha finalitzat la instrucció de 5 peces que resten a l’espera de la data de judici i 8 peces encara continuen amb la instrucció oberta. Un total de 64 persones, 11 de les quals adscrites al PSC, resten imputades en diferents peces.

Al llarg d’aquests 7 anys ha estat, i és, fonamental la tasca de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, en la que l’Entesa per Sabadell n’és una importat part activa, junt amb altres organitzacions i persones, i amb la implicació inestimable de l’Associació Lliure d’Advocats i Advocadesses de Catalunya ALLAAC s’exerceix l’acusació popular, informant de l’evolució del sumari, col·laborant de manera activa en el procés judicial i vetllant perquè no es tanquin en fals determinats fets delictius.

Tot i l’evidència i la magnitud de les pràctiques corruptes per part del PSC, en cap moment dels set anys aquesta formació no ha estat capaç de reconèixer la seva responsabilitat i el dany infligit a la ciutat i a la institució municipal, ni ha demanat disculpes públiques. L’intent de renovació amb noves cares no ha tallat de manera real el seu cordó umbilical amb la xacra del Mercuri, ni tampoc la seva cap de llista i actual alcaldessa, Marta Farrés, que va ser regidora durant 11 anys de la ma de Manuel Bustos.

Les conseqüències polítiques i ciutadanes del cas Mercuri han estat molt importants, però segurament en tindran moltes més una vegada realitzats els 13 judicis pendents de la causa.

Al cas Mercuri li queda molt recorregut encara i l’Entesa per Sabadell continuarà treballant a través de la Plataforma SBDLC per seguir fent net de corrupció a la nostra ciutat i depurar totes les responsabilitats que se’n derivin.