Cent dies dedicats a esborrar el govern anterior

Sebastià Ribes i Garolera

Què en diríeu d’un govern municipal si als sis mesos d’executar el pressupost de l’any en curs anunciés l’eliminació de 40 projectes? Que estan ximples, que són uns irresponsables, que no saben gestionar, etc.

Si això hagués succeït amb el govern anterior segur que l’oposició els hagués intentat fer-los miques i els mitjans de comunicació ho haguessin escampat als quatre vents. I carregats de raó, els poders fàctics haurien posat el crit al cel queixant-se que la ciutat no avança amb comportaments d’aquest tipus.

Bé, doncs el ple de setembre el govern de PSC-Podemos ens va donar la sorpresa de fer-ho després de quasi cent dies de govern. Va proposar una modificació del pressupost en curs: eliminar 60 partides econòmiques que impliquen la supressió d’una quarantena d’actuacions que estan en tràmit, algunes a punt de finalitzar. L’excusa? Son irrealitzables d’aquí a final d’any. Algú pot pensar que si hagués continuat el govern anterior, en aquest Ple, també haurien eliminat aquest gruix de partides? No! Eren més o menys àgils però no feien bajanades.

De cop i volta actuacions com millores a la plaça del Treball, a Can Balsach, l’accés a l’escola Pau Casals i al CAP de Can Rull o la realització de l’Oficina d’Associacionisme i l’Agència Municipal de Lloguer, entre d’altres, formalment nan quedar bandejades.

El motiu del PSC-Podemos era polític, fer mans i mànigues per esborrar la gestió, les petjades, del govern anterior, més quan aquestes signifiquen una pluja d’actuacions a tota la ciutat, només cal fer una ullada a la llista. Que alguna sigui eliminada perquè no encaixa amb al seu model de ciutat es pot entendre, però una quarantena…!

Així, amb la màscara de modificar el pressupost hem patit una altra forma greu de malversació, tolerada pel sistema polític-administratiu establert. Fer prevaldre l’interès polític d’anorrear a l’adversari a canvi d’enviar pel pedregar dedicació política, informes externs, centenars d’hores de laboriós treball tècnic i de prorrogar problemes, la solució dels quals ja estava a la fase final i sense tardança el veïnatge afectat en podria gaudir.

Què se’n faran d’aquest diners? Compraran l’aparcament del Passeig i faran renovació de vehicles municipals, diuen. Bé doncs ja tenim la vara de mesurar del PSC-Podemos. Destinen el 73% dels projectes, que estan a punt i foren pensats per a millorar tota la ciutat, a la compra de l’aparcament del Centre. Una rècula d’actuacions a tot Sabadell a canvi d’un aparcament. Una adquisició encara per formalitzar que en el cas d’arribar a un acord és pagable a terminis. Fins finals d’octubre no serà efectiva la modificació i ja hauran fet tots els tràmits a temps? El 23% a renovar el parc de vehicles municipals, serà perquè la seva compra és una gestió fàcilment realitzable en cinc mesos? El 4% restant a petites accions.

Junts per Sabadell i Ciutadans, que tant recalquen la necessitat d’una bona gestió i diuen oposar-se al malbaratament, ja els hi anava bé fer sagnar al govern anterior, representat per ERC i La Crida per Sabadell, i acceptaren l’excusa de la possible permuta del conjunt de projectes per un aparcament. Tant se val, si el veïnatge insisteix en el retard de les solucions municipals sempre es pot adduir que és fruit de la mala gestió del govern anterior.

Per tot això les dues forces polítiques no tingueren cap inconvenient en acompanyar al PSC-Podemos en la seva proposta d’enviar a la paperera el treball de mesos d’una bona part de la plantilla municipal, i facilitaren amb una abstenció la supressió de la seixantena de partides econòmiques.