SMATSA contra la ciutat?

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

Sembla que estem assistint al súmmum dels despropòsits. Una empresa concessionària de dubtosa transparència, SMATSA, denuncia l’Ajuntament per haver-se atrevit a defensar els interessos del conjunt de la ciutadania.

SMATSA, que forma part del grup Vendex amb seu a Galicia, presta el Servei de neteja viària i recollida de residus de Sabadell mitjançant concessió administrativa des de l’any 1976.

L’any 2011, en motiu del concurs per adjudicar la nova concessió del Servei, ja es van aixecar les primeres sospites d’un possible interès mutu entre l’empresa i el PSC. Aquest hauria fet mans i mànegues perquè l’adjudicatària fos SMATSA i no cap de les altres empreses concursants, encara que presentessin millors ofertes. En aquest sentit cal recordar que el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya en el seu informe sobre la concessió va denunciar que “no ha pogut accedir a les ofertes.

Però la sospita de connivència entre el govern del PSC i SMATSA va prendre forma al conèixer el sumari del cas Mercuri, que en la peça 28 investiga les possibles irregularitats en l’adjudicació del servei, motiu pel qual estan imputats Manuel Bustos i Xavier Izquierdo. Una investigació alhora vinculada al cas Pokemon que indaga les concessions del grup Vendex.

Algunes d’aquestes conductes irregulars van quedar reflectides en converses entre Manuel Bustos i Xavier Izquierdo, en les que aquest afirma que la concessió «está abierto para que salga lo que tiene salir» (volum 1, pàg.18). Converses entre Gervasio Rolando (Vendex) i Eugenio Angel Diaz (SMATSA) sobre els 100.000 euros “inqüestionables de la cena que se patrocinó de campaña electoral del alcalde de Sabadell y de ayuda a la campaña electoral que son gestos que hemos financiado”. El dinar a Madrid, a les portes de l’adjudicació del contracte, entre Paco Bustos (PSC), Gervasio Rolando (Vendex) i Eugenio Angel Diaz (SMATSA), durant el qual saben que els hi serà concedit (volum 4, pàg.43).

Unes pràctiques corruptes que formen part dels informes policials del Servei de Vigilancia Aduanera i dels Mossos d’Esquadra, els quals conclouen que hi ha hagut conductes presumptament delictives de tràfic d’influències, prevaricació, suborn, ús d’informació privilegiada i blanqueig de capitals.

També s’han detectat irregularitats administratives. El servei es va adjudicar com a contracte de gestió enlloc de contracte de serveis i per un període de 15+5 anys quan només podia ser de 4+2. Manca de garanties de solvència econòmica i tècnica de l’empresa SMATSA. Haver dipositat 600.000 € enlloc dels 13 M€ que legalment corresponien per cobrir la garantia del 5% de l’import de licitació. Defectes de la Mesa d’adjudicació. Auditories de control financer i de prestació del servei no efectuades, etc. etc. Anomalies que poden comportar la nul·litat de ple dret del contracte.

Però a més de possibles pràctiques corruptes i d’irregularitats administratives també s’han descobert greus incompliments de les obligacions del contracte. Com no haver implantat el sistema de seguiment del servei mitjançant GPS. No netejar el 50% dels contenidors. No realitzar el 33% dels serveis de neteja viària. Haver facturat 3,5M€ de més pels serveis de recollida de residus els anys 2014, 2015 i 2016 o haver desviat més de 800.000 euros anuals a altres despeses de l’empresa no relacionades amb el servei de Sabadell.

L’actual govern municipal coneixedor d’aquestes irregularitats i complint amb la seva obligació de fiscalitzar i vetllar per la qualitat del Servei i el destí dels diners públics, va obrir expedients a SMATSA per incompliment del contracte. Expedients adreçats a assegurar que un servei públic essencial com és la neteja viària i la recollida de residus es realitzi en les condicions que garanteixin la seva qualitat.

SMATSA però, atrapada en la teranyina de les seves pròpies actuacions fraudulentes i sota els focus judicials i administratius, ha optat per denunciar l’Ajuntament per haver-se atrevit a fiscalitzar el Servei i executar la seva l’obligació de fer complir les condicions de la concessió i garantir la qualitat del servei.

Enlloc de reparar la situació i complir amb les seves obligacions contractuals i de prestar el Servei en les condicions de qualitat que ciutadania espera, SMATSA ha optat pel camí contrari,  enrocant-se en la seva teranyina per no assumir les seves responsabilitats en contra dels interessos del conjunt de la ciutat. Un absolut despropòsit.