L’Entesa per Sabadell rep amb estupor la resolució judicial sobre Ca n’Alzina que manté com a únic imputat pel delicte contra l’ordenació del territori al propietari Quirze Elias

L’Entesa recorrerà la resolució judicial en considerar-la inaudita

La Jutgessa del Jutgat nº 4 de Sabadell, Alicia Maria Ritoré, que instrueix les diligències prèvies 1066/2014 del sumari obert per les irregularitats comeses a Ca n’Alzina, arran de la denuncia presentada per l’Entesa per Sabadell, l’abril de 2014, ha acordat en el seu escrit el sobreseïment provisional i arxiu de les actuacions en relació a Ramon Mayoral Ricart, ex alcalde de Polinyà, Lucho Rodriguez Caligaris, arquitecte municipal de Polinyà, Maite Morao Iglesias, l’aleshores cap d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sabadell i de Josep Ayuso Raya, regidor d’Urbanisme en moment dels fets. Pel contrari manté la imputació al propietari de Ca n’Alzina Quirze Elias Vinardell.

L’Entesa per Sabadell ha rebut amb estupor aquesta resolució de la Jutgessa, al considerar que no valora la gravetat de les actuacions comeses que, per activa i per passiva, es van cometre a Can n’Alzina i que són constitutives d’un possible delicte contra l’ordenació del territori, com són la manifesta inacció dels responsables municipals davant les actuacions il·legals, la suspensió dels expedients de disciplina urbanística i l’intent d’aprovar un Pla especial que tenia com a únic objectiu regularitzar les irregularitats comeses en base a considerar-les com a preexistents.

L’Entesa va presentar la denuncia als jutjats l’any 2014 sense citar cap persona en concret. Fou a partir de les investigacions efectuades pels Mossos d’Esquadra i de les declaracions de múltiples testimonis –càrrecs electes, tècnics municipals i altres funcionaris públics de l’Ajuntament de Sabadell, entre els quals l’exsecretari municipal- que es van identificar diverses persones implicades que foren imputades per l’anterior Jutge instructor. Les imputacions que ara se suspenen provisionalment es van realitzar després de posar-se de manifest que no s’havien sol·licitat els informes preceptius a la tramitació del Pla Especial i que els expedients de disciplina urbanística mai no tenien conseqüències.

Cal tenir present que totes les actuacions il·lícites comeses i consolidades al llarg del temps a Ca n’Alzina no s’haguessin pogut cometre sense la necessària connivència entre els seus promotors i el govern municipal socialista.

Per tots aquest motius, l’Entesa per Sabadell presentarà el recurs d’apel·lació dins el termini fixat per tal que s’investiguin en profunditat les responsabilitats dels tècnics i responsables polítics que van afavorir i/o tolerar les nombroses actuacions il·lícites en un espai qualificat com a no urbanitzable i d’alt valor agrari.

Des de l’Entesa també volem posar en evidència la lentitud del procediment judicial, degut en bona part a la manca de recursos, que dificulta l’esclariment dels fets i allarga indefinidament la condició d’investigats de les persones implicades. Finalment, considerem inaudit que la Jutgessa no admeti a l’Ajuntament de Sabadell com acusació particular, en quan a institució responsable de la defensa de la legalitat urbanística i de la qualitat del seu patrimoni i dels espais naturals.