21D Eleccions plebiscitàries

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

El govern central, en aplicació del cop autoritari del 155, ha optat per convocar eleccions autonòmiques. Una decisió que tot indica no haver estat presa per voluntat pròpia, sinó per indicació de les institucions europees, més preocupades per la situació a Catalunya i a Espanya del què aparenten, per intentar resoldre una situació poc favorable als seus interessos en un marc on la violència de l’estat espanyol no es torni a visualitzar.

La convocatòria d’eleccions autonòmiques en el termini de temps més curt possible també ha estat presa sota les instruccions europees per reduir al mínim el temps d’incertesa i per no deixar marge per a organitzar gaires alternatives.

És cert que participar en aquestes eleccions pot semblar reconèixer l’autoritat d’un govern que ens vol humiliats i derrotats a cops de porres i de legislació a la carta. Des d’aquesta perspectiva és comprensible una primera reacció a no participar-hi. No són les nostres eleccions. No acceptem que un estat al que hem renunciat ens imposi unes eleccions autonòmiques després d’haver-nos proclamat com a República en base una molt àmplia i legítima voluntat popular. Amb presos polítics, mig govern desplaçat a Brusel·les, el Parlament dissolt, amb imputacions i destitucions i una administració intervinguda.

Però ens movem en el terreny de la política i no tan sols en el dels sentiments. Cal reconèixer que, tot i la seva proclamació, la nova República catalana no té encara els instruments polítics, jurídics, administratius i coercitius fixats i en funcionament per a poder rebutjar i evitar les imposicions de l’estat espanyol, en una etapa de doble legitimitat en la que tenim més a perdre que a guanyar.

No podem menystenir la realitat ni errar en l’estratègia. Els partits unionistes veuen en el 21D la seva oportunitat històrica per assaltar el Parlament i el govern de la Generalitat, per esborrar definitivament del mapa el procés d’autodeterminació i la República catalana i acabar imposant unes polítiques reaccionàries i centralitzadores fins anul·lar també l’autonomia, en base uns resultats que imaginen del tot favorables a ells per inhibició dels partits demòcrates i sobiranistes.

Els nacionalistes espanyols han despertat del seu somni de que estava “todo atado i bien atado”. Que la seva Espanya “Una y grande” seria perpètua, perquè mai el poble de Catalunya tindria la força suficient per desempallegar-se d’un estat centralista i autoritari i d’una monarquia franquista. Una vegada despertat, s’ha mobilitzat i es mobilitzarà per donar el vot al bloc unionista.

Algú està disposat a regalar-els-hi tot el capital polític i humà que hem assolit fins el dia d’avui? A deixar les institucions catalanes i les polítiques educatives, culturals i lingüistes als seus instints venjatius? A que potinegin espais fonamentals com els cossos de seguretat i la comunicació? Algú dels qui pensa que és viable un boicot al 21D està disposat a escoltar durant anys que tenim por a les urnes?.

Cal entomar el repte imposat del 21D com una altra oportunitat i demostrar una vegada més a les urnes que els qui tenim voluntat de fer avançar el nostre país cap a cotes de més drets i llibertats som majoria, tal i com ho vam demostrar a la consulta del 9N, a les autonòmiques del 27S de 2015 i el passat 1 d’octubre.

Europa mirarà amb lupa el desenvolupament del 21D i, en absència d’un Referèndum pactat, farà una lectura dels resultats en clau d’eleccions plebiscitàries, que decantarà la seva posició favorable o no a la nostra independència.

Seria desitjable una candidatura àmplia de totes aquelles forces a favor de la democràcia i de la República catalana, capaç d’obtenir i mobilitzar el més ampli suport social i polític. Que tingui com a objectius fonamentals garantir la convivència democràtica, sense presos polítics, querelles, ni amenaces. Amb l’anul·lació de les mesures colpistes del 155 i la restitució de la normalitat política i administrativa.

Una candidatura que garanteixi l’impuls de la República catalana i l’ompli de continguts, de valors i de drets per a tota la societat catalana.