Ayuso reincident, ara contra la reparació de la Bassa

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

El govern municipal va portar a la consideració del Ple del passat 30 de juny el dictamen per iniciar la 2a fase de la reparació de la Bassa de Sant Oleguer. En concret, dels treballs per a impermeabilitzar i renovar el revestiment del vas de la piscina, amb un pressupost d’execució inicial de més d’1 milió d’€.

Una segona fase que segueix a la que ja s’està executant, consistent en renovar la instal·lació i distribució d’aigua, amb un import de gairebé 800.000 € i prèvia a una tercera que haurà d’acabar els treballs de reparació perquè la Bassa pugui entrar novament en servei l’estiu de 2017, totalment renovada i en perfectes condicions de seguretat.

Tres fases d’obres, amb un import total de prop de 2,5 milions d’€, que el nou govern municipal ha hagut d’assumir per a resoldre les greus deficiències que patien les instal·lacions, a conseqüència de la negligent manca de manteniment que va practicar el govern socialista al llarg del seu mandat.

Durant el Ple, el govern va exposar els informes tècnics que donaven fe que el preceptiu manteniment del vas de la piscina, consistent en la substitució programada de rajoles, s’havia realitzat des del desè any després de la seva construcció, és a dir, des de l’any 1995, fins l’any 1999. Però a partir d’aquell any, coincidint amb l’arribada del PSC al govern municipal, no es va realitzar cap més manteniment del vas per a garantir la seva estanqueïtat.

Les conseqüències d’aquesta manca de manteniment les vam conèixer el passat mes de gener quan va sortir a la llum pública que la Bassa hauria de tancar per a resoldre les greus deficiències que patia des de feia anys. Vam saber que l’estiu de 2014 els serveis tècnics municipals ja havien detectat l’existència d’importants fuites d’aigua que podien alterar les condicions físiques del terreny i afectar el vas de la piscina, però la piscina continuà oberta com si res.

Es va conèixer que el gener de 2015 els tècnics municipals havien novament alertat, mitjançant informes escrits, que aquestes pèrdues d’aigua augmentaven de manera alarmant fins a nivells que superaven els 30.000 litres diaris, i que calia una actuació urgent per a la seva repercussió econòmica, ecològica i de seguretat.

Però també vam saber que el govern socialista, concretament el responsable directe de la instal·lació, el llavors regidor d’esports Josep Ayuso, va preferir no actuar i obrir les portes de la Bassa com si res no passés, obviant la gravetat de la situació i el risc per la seguretat.

Però si aquesta notòria negligència de l’anterior govern municipal i del regidor responsable va portar greus conseqüències pels usuaris de la Bassa i per les arques municipals que hauran d’afrontar una important despesa no prevista, el que ha acabat d’omplir el vas de la irresponsabilitat ha estat el vot negatiu del grup municipal del PSC, amb el seu portaveu Josep Ayuso al capdavant, al dictamen de la segona fase de les obres, per reparar allò que ells haurien d’haver reparat quan governaven i tenien la responsabilitat de fer-ho.

Sota quin argument el PSC va votar en contra de la reparació de la Bassa? Sota la vergonyosa i ofensiva excusa que les obres “anaven massa lentes”. Tot una nova demostració de cinisme i de política poca-solta del PSC local: el responsable d’haver ocasionat un perjudici a la ciutat per la seva inacció i pel seu silenci, ara s’atreveix a qüestionar la feina de qui li ha tocat reparar el nyap.

Ha estat una nova demostració del tarannà del portaveu socialista Josep Ayuso i del conjunt del seu partit. Mai no han assumint cap responsabilitat durant la seva nefasta etapa de govern i, pel contrari, utilitzen qualsevol falsa i barroera acusació com un intent per a defensar-se.