Sabadell: top10 en l’externalització de serveis municipals – Recollida de residus, neteja viària, zona blava, cementiri, piscina, grua, gimnàs, llars d’infants, manteniments,… tots estan externalitzats –

160512 Municipalitzacions 1p

Un servei externalitzat suposa un 27% de sobrecost. La gestió directa redueix el cost i pot comportar beneficis socials i laborals

L’Entesa per Sabadell va organitzar ahir al Casal Pere Quart un acte amb el títol “Recuperem la gestió directa dels serveis municipals” amb l’objectiu d’aprofundir en el debat sobre la municipalització dels serveis públics, presentat per Isidre Soler, que va introduir el tema amb la llarga relació de serveis externalitzats a l’Ajuntament de Sabadell, pràcticament tots.

160512 Municipalitzacions 1pJordi Colomer, consultor especialitzat en municipalitzacions i membre de la CUP, va referir-se a les externalitzacions com un espoli dels serveis públics i va utilitzar xifres del Tribunal de Cuentas del Ministerio de Hacienda que estimen un 27% de sobrecost de mitjana en el conjunt de serveis municipals prestats pel sector privat, que en el cas de la neteja viària podria augmentar fins el 70%. Així mateix, pel que fa al servei d’abastiment d’aigua es concretaria en un 20% de sobrecost, un 15% per la manca d’inversió en la millora i manteniment de la xarxa i un 30% en pèrdues d’aigua per aquesta manca de cura de la infraestructura.

D’altra banda, va analitzar els mecanismes que utilitzen els ajuntaments per fer les concessions administratives i va concloure que, la prestació directa del servei, a part de l’estalvi ja esmentat i la millora de condicions laborals, implica que el municipi conegui millor les necessitats del servei i pugui aplicar-hi millores.

Albert Boada, regidor de Nova Economia per la Crida per Sabadell, va defensar que el canvi de paradigma que s’està produint pot empènyer processos de municipalitzacions, que en cap cas seran una batalla gratuïta per la pressió dels lobbys que no volen perdre volum de negoci. A Sabadell partim d’una situació que va qualificar de Top10 de les externalitzacions, perquè el nostre Ajuntament és un dels que té més serveis gestionats mitjançant concessió externa.

160512 Municipalitzacions 3pBoada va comentar també el cas concret del procés per a recuperar la prestació directa de la Grua. L’estudi municipal va determinar que eliminant l’IVA i el benefici industrial ja es produiria un estalvi molt rellevant, però que la gestió directa a més permetria un canvi d’orientació del servei per tal que no tingués objectius recaptatoris, sinó de millora de la mobilitat. També va exposar que s’ha creat una comissió de treball que està estudiant quins serveis i organismes municipals podrien ser gestionats directament i en quins terminis.

Tots dos ponents van incidir en el fet que sovint la manca de control de les concessions administratives es poden atribuir a una deixadesa deliberada o fins i tot a la connivència de determinats tècnics i responsables polítics, obviant per exemple la possibilitat d’obrir expedients sancionadors pels incompliments dels plecs de clàusules i la prestació del servei. En aquest sentit, les externalitzacions han estat també una porta oberta a la corrupció.

Després d’un interessant debat amb les persones assistents, l’acte es va concloure amb la reflexió que el debat sobre la remunicipalització de serveis tot just comença i que cal també considerar l’oportunitat d’obrir la gestió de serveis públics a l’economia social, solidària, cooperativa o la gestió mancomunada.