L’Entesa per Sabadell reclama a CatSalut actuacions concretes que garanteixin l’assistència sanitària i no agreugin les llistes d’espera

Tauli 090501p

El nou conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar fa unes setmanes la seva intenció de desprivatitzar el SISCAT –Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública- que integra als més de 60 centres públics i privats que donen assistència sanitària pública arreu de Catalunya.

Tauli 090501pA la pràctica, pel que fa a Sabadell, el conseller Comín es referia a que la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya, dos hospitals privats del grup QuirónSalut, integrats en el SISCAT, deixarien de rebre els pacients que des de l’any 2010 són derivats des de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Recordem que aquestes derivacions es van implantar com a mesura “provisional” per a disminuir les insostenibles llistes d’espera, degut a la congestió que des de fa anys pateix l’Hospital Taulí, mentre no es construïen els nous hospitals promesos, l’Ernest Lluch a Montcada -Cerdanyola-Ripollet i el Vicenç Ferrer a Rubí. Uns hospitals que, sembla, no hi ha cap intenció de construir.

Si bé el contracte entre CatSalut i l’Hospital General que avalen les derivacions finalitza l’any 2021, i per tant aquestes continuaran fins aquella data, pel contrari, el contracte amb la Clínica del Vallès finalitza el proper mes d’agost i el Taulí no hi podrà fer més derivacions. Unes derivacions a la Clínica del Vallès que segons CatSalut van superar els 6.000 pacients l’any 2014, de les quals 4.500 van correspondre a intervencions quirúrgiques en llista d’espera, mentre que la resta van ser hospitalitzacions de pacients crònics que arriben a urgències del Taulí i no tenen llit on atendre’ls.

L’anunci de la fi de les derivacions a la Clínica del Vallès per part del conseller Comín no ha anat acompanyat de l’anunci de cap mesura concreta per a garantir que l’Hospital Parc Taulí absorbeixi els nombre de pacients derivats, tant d’intervencions com d’hospitalització. En conseqüència, si no s’implanten mesures per atendre el volum de pacients derivats, i això vol dir més quiròfans, més llits i més personals sanitari al Taulí, les llistes d’espera augmentaran de manera inevitable.

Des de l’Entesa per Sabadell apostem clarament pel caràcter públic i de qualitat del sistema sanitari públic i no acceptem que les llistes d’espera tornin a la situació intolerable de fa sis anys. No acceptem que els usuaris i usuàries de la sanitat pública paguin les conseqüències de la manca d’inversions i de previsió de la Generalitat.

En aquest sentit demanem als responsables de la gestió de la sanitat pública que concretin quines seran les mesures que adoptaran per fer realitat l’anunci fet. Quines actuacions emprendran per a resoldre definitivament les cronificades llistes d’espera, ja sigui ampliant la capacitat del Taulí, construint els hospitals previstos o altres actuacions destinades a absorbir les actuals derivacions.