El regidor portaveu del PSC Josep Ayuso imputat per irregularitats a Ca n’Alzina

160311 RP Ca n'alzina

L’Entesa demana la dimissió del portaveu del grup municipal socialista

El Jutge del Jutjat núm. 4 de Sabadell que instrueix el sumari de les continuades irregularitats comeses a la finca de Ca n’Alzina, ha dictat la imputació (ara investigació) del regidor portaveu del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Sabadell, Josep Ayuso Raya, i de l’aleshores cap de servei de Planificació urbanística Maite Morao Iglesias, per un possible delicte contra l’ordenació del territori i prevaricació administrativa. Per aquest motiu hauran de declarar el proper dia 6 d’abril.

160311 RP Ca n'alzinaAquestes noves imputacions s’han dictat després dels resultats de les investigacions efectuades pels Mossos d’Esquadra i de les declaracions de múltiples testimonis –càrrecs electes, tècnics municipals i altres funcionaris públics de l’Ajuntament de Sabadell, entre els quals l’exsecretari municipal- que van posar de manifest que no s’havien sol·licitat els informes preceptius a la tramitació del Pla Especial i que els expedients de disciplina urbanística no tenien conseqüències.

Conegudes aquestes declaracions, l’Entesa per Sabadell, com a part acusadora, va sol·licitar les imputacions que ara s’han fet efectives al considerar que existien suficients indicis de delicte, imputacions que se sumen a les del propietari de Ca n’Alzina, Quirze Elias Vinardell, l’exalcalde de Polinyà, Ramon Mayoral Ricard i l’arquitecte municipal de Polinyà, Lucho Rodríguez Calligaris, imputats des del passat mes d’octubre pels mateixos delictes.

El sumari que investiga les irregularitats comeses a la finca de Ca n’Alzina s’inicià el mes de març de 2014, quan l’Entesa per Sabadell va interposar una denúncia al Jutjat nº 4 de de Sabadell, després de comprovar l’existència de nombroses construccions il·legals i la radical alteració del terreny, amb importants abocaments de terres, tala d’arbres, reomplert de torrents, etc. efectuades des de l’any 2000 per a dur a terme una activitat d’hípica. Totes aquestes obres es van realitzar en un sòl qualificat com a no urbanitzable de valor agrari, però tanmateix, la propietat i el llavors govern municipal socialista pretenien legalitzar amb un Pla especial.

Recordem que en el període de govern del PSC s’havien iniciat diversos expedients de disciplina urbanística, que en cap cas no havien finalitzat amb sancions, ordres d’enderroc o de restitució de l’espai físic, mentre el paisatge i l’orografia d’aquest espai del rodal s’anava transformant a favor d’una hípica elitista, que tampoc no tenia ni té llicència d’activitats.

Una vegada aprovat inicialment el Pla Especial, el mateix Josep Ayuso va signar diversos decrets de suspensió dels procediments en els expedients de disciplina relacionats amb els abocaments a Can Xupa i amb les diferents construccions realitzades sense llicència i fora d’ordenació (ampliació de la masia, piscina, coberts, pistes cobertes, pista de competició, contenidors, urbanització d’espais entre edificis, pèrgoles, xarxa desguassos i evacuació d’aigües residuals i pous). L’Entesa ja va denunciar aleshores la irregularitat d’aquests Decrets, que van ser suspesos posteriorment i es va continuar amb la tramitació dels expedients de protecció de la legalitat urbanística una vegada es va aconseguir la denegació del Pla Especial.

Des del primer moment aquests fets van posar de manifest la necessària connivència entre els seus promotors i el govern municipal socialista, especialment per part dels diferents regidors d’urbanisme durant aquest període i especialment la del Sr. Josep Ayuso, qui durant el seu mandat com a regidor d’urbanisme, no tan sols no va actuar en conseqüència contra les actuacions il·legals a Ca n’Alzina sinó que va tramitar el Pla especial que va aprovar inicialment la Junta de Govern Local.

Ara, un cop imputat pel Jutge instructor per presumptes delictes contra l’ordenació del territori i de prevaricació queda palès que l’actuació del govern municipal i la del Sr. Josep Ayuso no es pot atribuir a la ineficàcia tècnica, sinó que hi ha elements per considerar una voluntat política de fer la vista grossa per afavorir els propietaris de Ca n’Alzina a canvi de destruir un espai qualificat de valor agrari.

Des de l’Entesa per Sabadell considerem que l’actuació del Sr Josep Ayuso en tot aquest afer ha estat molt greu, posant totalment en dubte que tingui la necessària autoritat política i moral per representar un grup municipal en el Consistori, motiu pel qual demanem la seva renúncia com a regidor de l’Ajuntament de Sabadell.