UNA BUFETADA QUE PODIA SER SONADA

Per Sebastià Ribes i Garolera

En el Ple extraordinari d’octubre, per donar el vistiplau a l’aprovació inicial de les ordenances, s’ha viscut una de les poques situacions on els fets ens permeten avaluar la talla política de cada grup municipal.

Tots els grups sabien que si el govern municipal no presentava unes noves ordenances o no s’aprovava inicialment la seva proposta, de facto s’aplicaria un increment del 10% a l’Impost de Bens i Immobles (IBI) pel 2016, segons les disposicions imposades pel Ministeri d’Hisenda del PP. El govern per evitar-ho ha presentat unes ordenances les quals, entre altres disposicions, permeten reduir aquesta mesura del ministeri en un 9%, així doncs l’IBI només se’ns apujarà un 1%.

A pesar de l’exposició brillant que la mateixa oposició li ha reconegut al ponent Albert Boada, a la primera volta d’intervencions es posa de manifest que les ordenances no s’aprovaran. Guanyem anuncia l’abstenció, Unitat pel Canvi amb reticències hi votarà a favor. Però el PSC, C+U, Ciutadans i el regidor solitari del PP anuncien el seu vot en contra. L’excusa per a rebutjar-les? L’esmentat 1% d’augment. Amb el “no”, busquen únicament el fracàs del govern conscients que la seva victòria serà a costa de la ciutat sencera, la qual haurà d’empassar-se l’increment del 10%.

Aquest comportament ofuscat i políticament sectari, es pot entendre dels hereus dels Bustos els quals han perdut la capacitat de … (1), del regidor del PP situat tan distant de la ciutat que s’ha quedat sol entre els 27 càrrecs electes, o de Ciutadans que novells i amb ganes d’engolir-s’ho tot no s’han adonat com cada any des de l’oposició s’ha permès l’aprovació inicial de les ordenances per a fer-hi aportacions i votar-les a favor o en contra a la sessió definitiva.

Però què passa amb C+U? Encara li dura la rabieta de no estar al govern, això els confon amb la grisor dels partits estatals i els desdibuixa com a futura alternativa. Com s’explica que habitualment ha permès una aprovació inicial, fins i tot votant en contra (2), i ara davant d’una possible sotragada econòmica per a tothom, troba arguments per oposar-s’hi radicalment?

Amb aquestes intencions de vot, tal com s’ha dit, la proposta per revisar els impostos no serà aprovada. A la segona volta d’intervencions, però, la portaveu de Guanyem, Maria Sol Martínez, davant del presumible desenllaç anuncia el canvi de vot del seu grup, “no donarem una bufetada a la ciutadania per a donar-li al govern” , diu. Genial!

A la cap de Guanyem, se li poden fer algunes objeccions però són innegables les seves dots polítiques, lluny de l’infantilisme observable en algun altre portaveu. Aquesta vegada, doncs, els llorers els hem de posar als grups d’esquerra de l’oposició, els quals sense renunciar a canviar les ordenances en el període d’exposició pública, han evitat la bufetada que, fent pinya, ens enviaven PP, Ciutadans, C+U i PSC.

(1)Poseu el verb que considereu més adient.

(2) Aprovació inicial de les ordenances:

2011.- Abstenció: CiU, PP, Entesa, EUiA, ICV.

2012.- Abstenció: PP, Entesa, EUiA,ICV. En contra: CiU.

2013.- Abstenció: CiU, PP, EUiA, ICV. En contra: Entesa.

2014.-Abstenció: CiU, PP, Entesa, EUiA. En contra: ICV

Òbviament el PSC, com a ponent, cada any va votar a favor.