Ple de Setembre – ENCARA DAMUNT DE LA PISTA

Per Sebastià Ribes i Garolera

El bimotor municipal no arranca, continua escalfant motors, fet que comença a generar un cert nerviosisme si s’afegeix el desconeixement sobre el model d’avió escollit pel govern municipal per fer la travessia dels quatre anys. Serà un lleuger executiu de vuit places, fàcil de manegar però de poca volada? Pensen estrenar un robust model per a catorze passatgers, d’escàs manteniment, amb capacitat d’aterrar sense problemes en pistes no pavimentades? O estan fent el canvi dels motors d’hèlix per motors a reacció per assegurar-se volar alt i en condicions adverses?

La metàfora ve a tomb de la sonsònia que ha dominat el debat dels vuit dictamens presentats pel govern i les quatre mocions plantejades des de l’oposició, en el segon ple de la legislatura. Pocs dictamens i caracteritzats per ser de rigorós tràmit, fins el punt de ser enllestits en mitja hora escassa de sessió. En aquest espai de temps se’ns ha informat que el programa de vol per a la municipalització del servei de gestió de la zona blava serà lliurat amb retard, per dificultats en determinar con fer-ho. Tothom queda a l’espera de l’estudi de municipalització de serveis aprovat per unanimitat en el ple anterior.

Cada grup de l’oposició, excepte C+U, presenta una moció el contingut de les quals tampoc són cap novetat rellevant. Unitat pel Canvi demana una “Taula de Diàleg” entre l’Ajuntament i el Consorci del Taulí. Pel que sembla la taula ja està acordada, però el tema és electoralment força sucós i la veterania de la Maria Sol Martínez, portaveu de Guanyem, li permet traure’n tant de suc que la moció sembla seva. S’aprova per unanimitat.

El regidor solitari del PP reclama un local per a FECUS (Federació d’Entitats Culturals de Sabadell). Sap que s’havia parlat d’un reglament per cedir locals a les entitats però no recorda si ha passat pel Ple, diu. Bon emissari han escollit els de FECUS! El grup de C+U recorda que a instància seva, en el passat mandat, es va intentar la confecció del reglament que no va eixir (al PSC no li interessava transparència en aquest afer… ni en cap) A banda, com explica la regidora de cultura Montserrat Chacon, la reclamació es fa una mica estranya perquè el nou govern no ha rebut cap demanda específica. En Maties Serracant, responsable dels equipaments, anuncia que s’està treballant exhaustivament en la confecció d’una base de dades sobre els locals des d’on establir els criteris objectius per regular les futures cessions de locals. També s’aprova però amb l’abstenció de C+U.

Des de Ciutadans han sentit rumors sobre armilles de protecció antibales i en demanen la compra per a la totalitat de la Policia Municipal. Ni valoració de riscos, ni consideració de necessitats, ni conseqüències pràctiques d’incorporar aquest EPI a tota la plantilla, ni model policíac, s’han de comprar sense més. Albert Boada, responsable de personal, fa la intervenció més brillant de la tarda a l’explicar-nos tot allò que està considerant el govern en el marc del diàleg que mantenen amb els sindicats sobre aquest tema i demana esperar a les conclusions. A pesar de tot, el tema és sensible i tots els grups voten a favor excepte els dos del govern els quals s’abstenen.

Des de Guanyem, Miguel Soler demana declarar Sabadell “Ciutat lliure de maltractament animal”. La proposta, també és una picada d’ullet als votants del Partit Animalista, un dels partits no reconeguts en el si de la campanya oficial de les eleccions plebiscitàries de diumenge. El ponent fa una extensa exposició amb tots els arguments possibles per justificar la proposta, però amb un to exagerat de sentimentalisme que li desmereix la intervenció fins el punt de ratllar la hiperestèsia quan defineix l’objectiu: “protegir els animals de les bèsties humanes”. Com no podia ser d’altra manera la moció s’aprova quasi per unanimitat. Només hi ha l’abstenció solitària del PP per a possibles interferències legals amb la proposta..

Durant el Ple un fet recurrent ha apaivagat diverses vegades el remor monòton dels motors: les rialles suscitades pel penós funcionament del sistema de megafonia. El funcionament aleatori dels micròfons provoca situacions còmiques entre els càrrecs electes, però entorpeix i ridiculitza el funcionament de la sessió. Tant difícil és resoldre, encara que sigui provisionalment, el sistema de megafonia del ple i acabar amb aquesta escenificació heretada del govern dels germans Bustos?