L’Entesa per Sabadell considera que la 1a sentència del Cas Mercuri marca la fi de l’etapa del discurs de la presumpció d’innocència com a excusa per no assumir responsabilitats polítiques

150313 GM 2

L’Entesa reclama el compliment íntegre de la moció aprovada pel Ple

L’Entesa per Sabadell ha acollit amb satisfacció la primera sentència del Cas Mercuri, feta pública aquest migdia, que condemna a l’exalcalde Manuel Bustos i l’encara regidor Paco Bustos a un any i quatre mesos de presó, una multa de 60.000 € i la inhabilitació durant 4 anys. Aquesta sentència, emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, considera provada la seva implicació en la peça separada número 5 del cas Mercuri per contractació irregular d’una exalt càrrec del Tripartit a l’Ajuntament de Montcada i Reixac.

150313 GM 2L’Entesa considera que en tractar-se del primer judici que disposa de sentència, aquesta té un significat simbolisme i suposa un punt i a part en la situació d’impàs en què es trobava la ciutat des de l’any 2012. En aquest temps ha reclamat insistentment que els imputats -i posteriorment acusats- tornessin l’acta de regidor i també han reclamat a l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, que els la reclamés, obtenint sempre com a resposta l’apel·lació a la presumpció d’innocència com a excusa per incomplir els acords del Ple.

Sense negar en cap cas la importància de la presumpció d’innocència com a concepte jurídic, l’Entesa lamenta que aquest s’hagi esgrimit també com a argument polític en comptes d’impulsar mesures de regeneració democràtica per evitar que les acusacions de corrupció continuessin planant sobre l’Ajuntament de Sabadell.

La sentència posa clarament de relleu la importància del rol de l’acusació popular exercida per Sabadell Lliure de Corrupció i de la tasca tècnica duta a terme desinteressadament per l’ALLAC (Associació Lliure d’Advocats de Catalunya), els advocats de la qual van exercir d’acusació popular en aquest judici, als quals l’Entesa també vol expressar el seu agraïment.

L’Entesa reclama a l’alcalde el compliment íntegre de les mocions aprovades pel Ple, el desembre de 2012 i el desembre de 2013, en què s’instava al cessament dels càrrecs electes (Joan Manau i Paco Bustos) i al cessament de les seves responsabilitats de gestió els càrrecs de confiança imputats (Xavier Izquierdo i José Miguel Duran).