L’Entesa per Sabadell reclama la urbanització del conjunt de la Plaça d’Espanya

140224 GM 1

Després de 7 anys d’obres, la segona fase de les obres no té encara ni pressupost ni calendari

Finalment, s’han iniciat les obres de remodelació de la Plaça Espanya després de gairebé 7 anys d’obres. Malgrat tot, les obres iniciades no inclouran la urbanització de l’espai central de la plaça, ja que no formen part de la Fase 1, sinó que s’han considerat com a Fase 2 i no disposen de projecte executiu, pressupost ni calendari.

140224 GM 1L’Entesa considera injustificable el retard en l’inici de l’obra de la Fase 1 que va ser adjudicada ja fa més de 6 mesos per la Junta de Govern Local del 5 de setembre de 2014. Aquest retard en l’inici de l’obra se suma als més de 6 anys sense plaça i a l’estat de brutícia i molèsties que els veïns i veïnes han hagut de suportar. A pregunta de l’Entesa, el govern ha justificat el retard per diverses qüestions tècniques no concretades.

L’Ajuntament va assumir la urbanització de la plaça malgrat correspondre-li a la Generalitat de Catalunya com a obra de recuperació d’un espai afectat per les obres de perllongament dels FGC. El govern va decidir fer-se’n càrrec a partir del conveni de dubtosa validesa associat al soterrament de Gràcia-Can Feu. Ara el govern pretén aprofitar-se d’aquestes obres amb un ànim partidista i propagandístic.

Desinformació a la ciutadania

Coincidint amb l’inici de l’obra, el govern municipal va realitzar una campanya informativa al veïnat tergiversada. L’Entesa denuncia que la informació repartida, on es veu la imatge de la plaça acabada, incita a pensar que en aquests moments s’està urbanitzant la totalitat de la plaça, quan en realitat només s’actua a la part de vorera i als carrils de circulació que es recuperen com a espai públic. En la informació repartida, malgrat es fa referència a la Fase 1, no s’incorpora cap plànol que permeti identificar els límits de les dues fases d’obra.

La Fase 1 també contempla la transformació del primer tram de l’Avinguda Alcalde Moix eliminant la rambla central, una actuació que des de l’Entesa considerem completament parcial i no prioritària. A pregunta de l’Entesa sobre la oportunitat d’aquesta actuació, el govern respongué que aquesta era una proposta del veïnat, però revisant el document resum del “Procès de participació per al Disseny dels espais lliures de la Plaça Espanya de Sabadell”, no s’hi recull cap mena de referència a la demanda veïnal d’aquesta reforma.

L’Entesa demana una vegada més al govern municipal que doni tota la informació, de manera veraç, i que deixi d’utilitzar-la com a mitjà propagandístic.