Ple de desembre: l’Oposició contundent

Crònica del ple municipal, per Sebastià Ribes i Garolera

LES OBRES DEL CEMENTIRI, MÉS ENLLÀ DEL MERCURI

Amb només dues simples intervencions, l’increment de les tarifes del cementiri s’aprova amb l’abstenció de tots els grups municipals excepte el vot en contra d’ICV. Ens queda clar, es reserven la munició pel segon dictamen referent a la gestió del mateix servei.

La concessionària del servei de Pompes Fúnebres, per assolir l’adjudicació, s’havia compromès a fer unes inversions amb un calendari que ha incomplert. Avui el govern municipal proposa un altre pla d’execució que cal aprovar. La ponent del PSC, Cristina Moreno, abans d’anunciar la proposta, com qui obre el paraigües per salvaguardar-se d’un xàfec pronosticat, fa una detallada exposició de les obres fetes fins ara en el cementiri i dedica només quatre paraules al nou pla d’inversions.

La portaveu d’EUiA, amb un to dur, acusa al govern de no ser capaç d’actuar de forma prudent i amb sentit comú en un tema polèmic com el cementiri. Sense esmentar-ho fa referència al cas Mercuri. Li retreu no fer complir les inversions pactades a canvi dels 34 anys de concessió. Els terminis, diu, semblen un suggeriment i no un compromís. I es queixa que el govern faci deixadesa de l’obligació de vigilància quan tracta grans empreses.

La Carmen Garcia d’ICV, agafa el testimoni, enllaça la intervenció anterior amb la mateixa contundència i explicita la connotació de la situació actual amb el cas Mercuri. Comenta el contencions-administratiu que ICV va presentar i perdre després de l’adjudicació. Argumenta que no hi havia necessitat de fer una concessió d’aquesta envergadura davant la possibilitat d’un crèdit i de la gestió directa de l’Ajuntament.

És el torn de la Virginia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell. El to contundent no es relaxa, tot el contrari. La regidora ens detalla el nivell de l’incompliment de contracte, el qual qualifica de flagrant, perquè entre 2010 i 2011 s’havien de fer inversions per a 4,5 milions d’euros i no s’ha fet absolutament res, continua:
Però encara hi ha més, en el període 2012-2013:

 Només s’han invertit 18.000 € en rehabilitar la capella, quan el compromís era de 160.000 €.

 Només s’han dedicat 438.000 € a pavimentació i millora d’elements urbans, en comptes del milió i mig acordat.

 Només han dedicat 324.00 € a la configuració del vial interior, quan havien de destinar-hi més d’1.200.000 €

 L’únic que han acabat és l’aparcament.

És a dir, en tres anys s’han fet obres per un import de 2.860.000 €

En resum, o la concessionària ens pren el pèl o el govern ens pren el pèl… vostès van assegurar en aquesta mateixa sala, que la concessió invertiria gairebé 9 milions d’euros, la meitat dels quals, en els anys 2010-2011, doncs bé, portem 4 anys de concessió, i no arriben ni als 3 milions; i, la pregunta és, què han fet vostès per fer complir el Pla d’Inversions?, quines sancions han imposat?, quins requeriments han fet?, com fan complir les obligacions d’aquesta, i d’altres concessionàries, quins interessos defensen?, els de la ciutat?, o els interessos dels privats?… Aquestes inversions eren part d’un plec de clàusules, eren la contrapartida perquè l’empresa guanyés el contracte de gestió, i no entenem quin tracte de favor se’ls hi està fent per tal que puguin incomplir impunement la seva part, els seus compromisos… realment, Sabadell, amb aquest govern, ha estat, i continua sent, un paradís, un ‘xollo’ per aquelles empreses que incompleixen les seves obligacions, perquè, aquí, mai no passa res.

CiU no parlarà malament d’una concessionària, però en aquest cas ni esmenta la deficient gestió del govern, es limita a anunciar l’abstenció. El PP, murri, calla.

La ponent fa la rèplica amb una extensa defensa de la presumpció d’innocència, tal com l’entén el PSC, que resulta excessiva si es considera que l’oposició avui no ha qüestionat l’actitud del govern en aquest afer ni als imputats de la “vitrina”, tan sols ha fet referència de l’afectació de les obres del cementiri pel cas Mercuri. Les seves paraules, dites des d’una postura un xic pedant, provoquen alguns comentaris entre el públic assistent, fet que obliga l’alcalde a demanar silenci.

És ben bé que la regidora duia preparada una resposta a un possible atac en aquesta direcció i al sentir “Mercuri” l’ha deixada anar. Emfatitza així un tema que avui passava de puntetes. No tot rau en disposar d’apunts per a respondre possibles intervencions punyents, també s’han de saber gestionar.

Seguidament la Cristina Moreno justifica l’incompliment de la concessionària per problemes amb el ferm del paviment, el trasllat de les torres elèctriques i la fallida de l’empresa subcontractada i afirma que la gestió del servei és deficitària en els anys 2010, 2011, 2012. I com qui posa la mà al foc, assegura que quan finalitzi el 2015 s’haurà fet una inversió de 5,3 milions d’euros.

L’afirmació sobre les pèrdues econòmiques del servei fa obrir els ulls com unes taronges a tothom. La portaveu d’EUiA reacciona afirmant que és la primera notícia, i vol saber si és deficitari o no té beneficis i quins són els sous que s’imputen els gestors del servei. ICV va més directe i anuncia una petició del compte d’explotació des de l’any 2006. Mai s’ha parlat de dèficit, tot el contrari, diu, es podia fer una adjudicació perquè tenia benefici, el repte era aconseguir les inversions necessàries. Amb ironia afegeix: Ens sap greu que hagin pèrdues en el cementiri, cal suggerir a l’empresa la seva renúncia perquè pugui recuperar la gestió l’Ajuntament, no estem en situació de permetre què les empreses perdin diners.

La Virginia Domínguez, recorda que les necessitats d’inversió estimades a l’any 2008 eren de 30 milions per una gestió no deficitària, l’alcalde ho recordarà, diu. Aquest era l’argument, diu, la pastanaga per vendre la proposta i adjudicar la gestió. Afirma també, que el retard no s’ha produït per les incidències sorgides, sinó per la demora de l’empresa a subcontractar per falta de capacitat econòmica, tal com descriuen els informes tècnics inclosos en el mateix expedient. Expedient que segons sembla la Cristina Moreno no s’ha mirat.

El domini de les dades del tema i l’actitud ferma de les portaveus fa trontollar la defensa feta per la ponent, la qual reconeix no saber els resultats d’explotació anteriors al 2009 ni el compromís inicial sobre una inversió de 30 milions d’euros. A pesar de tot manté que el nivell de tardança no justifica sancionar a l’empresa.

Amb el silenci dels populars i CiU mirant a una altra banda, la nova proposta d’inversions al cementiri queda aprovada per l’abstenció d’aquests dos grups municipals i el regidor no adscrit, a pesar de la ferma oposició de l’Entesa, ICV i EUiA.

RÒSSECS DE LA MONTSERRAT CAPDEVILA

Després de la repassada que rep la Cristina Moreno amb les inversions del Cementiri, qui ha d’aguantar la segona envestida és el Ramon Burgués quan defensa la gestió feta per l’abdicada Montserrat Capdevila.
Darrere d’un enunciat tecnificat fins el punt que és impossible esbrinar-ne el seu contingut “Aprovar la modificació número 3 del Pressupost de l’Ajuntament de Sabadell, mitjançant suplements i transferències de crèdits”, s’hi emmascara la petició d’un crèdit per sufragar la gestió controvertida de dos projectes.

Un, és per atendre la liquidació de l’IVA de la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya (mantinguda per l’Ajuntament de Sabadell) amb el recàrrec i les sancions per no haver-lo pagat quan tocava. Tot plegat un import de 2,3 milions d’euros que cal afegir al cost i dèficit astronòmic de la pista. L’altra és per fer front als 800 mil euros que reclamen a l’Ajuntament com a devolució d’una subvenció del FEIL pel Centre de Formació Ocupacional.

El ponent del PSC, Ramon Burgués, fa una simple presentació del destí dels dos crèdits, com si fos d’allò més normal. Ens cal sentir els comentaris de l’oposició a la primera ronda per captar la gravetat de les dues propostes.

És prou eloqüent la part final de la intervenció de la Maria Sol Martínez, portaveu d’EUiA: Hoy hipotecamos la ciudad en 2 millones de euros más, para seguir pagando obras faraónicas; desde luego, el voto de EUiA es rotundamente en contra.

Pels comentaris de la portaveu d’ICV, Carmen Garcia, ens assabentem que, arran de la unificació de les tres empreses municipals, de no aprovar-se el crèdit en sortiria perjudicada la societat de Promoció Econòmica, l’ens que avui formalment deu els diners. Per això la portaveu conclou: Tot això és una mica enrevessat, i aquí hi haurien d’haver-hi responsabilitats polítiques; per tant, com que no s’assumeixen responsabilitats, nosaltres, ICV, no ens queda més remei que votar en contra.

La Virginia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell, no espera al final de la intervenció per manifestar el sentir del seu grup, al començar ja s’expressa així: Aquesta modificació del pressupost, a la qual, evidentment, no donarem suport, és una conseqüència més de la gestió que ha fet el govern del PSC amb els diners públics; …ens preguntem quines altres coses ens falten per saber, igual que ens van amagar en el seu moment el problema de l’IVA, …igual que hem perdut el Fons Feder de Can Roqueta, igual que vam saber fa poc que havien utilitzat fons ocupacionals per pagar un crèdit.

CiU i PP opinen que s’ha realitzat una mala gestió, però s’abstindran per “responsabilitat política” i no perjudicar a l’empresa de Promoció Econòmica.

Al seu torn de rèplica el ponent reacciona i explica allò que hauria d’haver clarificat d’entrada, que el tema de l’IVA era un intent de mantenir el criteri de no liquidar-lo i reinvertir-lo com s’havia fet fins ara, però l’Agència Tributària ha canviat de criteri i a pesar del recurs han de pagar-lo i desmenteix a la Virgínia Domínguez l’haver utilitzat fons ocupacions per atendre un crèdit. Tanmateix sobre el retorn de la subvenció del FEIL no dóna cap explicació. S’ha d’entendre que aquí té cua de palla?

Les tres portaveus destaquen el fet de no assumir-se responsabilitats. La Maria Sol Martínez, acusa a la Montserrat Capdevila d’haver deixat Promoció Econòmica en fallida. Es queixa que no es demanin responsabilitats quan les empreses incompleixen terminis (últim cas el del Cementiri) i afegeix que per la mateixa negligència política els imputats són presents a la sala. Avui per una gestió nefasta, diu, es demana un crèdit i una vegada més ningú assumeix res.

La Carme Garcia admet la hipòtesi d’un error en la interpretació del procediment però li retreu no haver fet una gestió preventiva, o sigui primer pagar i després reclamar l’IVA així s’haurien evitat una part dels interessos i del recàrrec. Ho remarca, el vot en contra és un vot de responsabilitat perquè el govern municipal del PSC no assumeix cap error.

La portaveu de l’Entesa per Sabadell esperonada pel desmentiment que li ha fet el ponent llegeix d’un recopilatori presentat pel propi Ramón Burgués l’octubre passat: El desembre de 2012 es va amortitzar el préstec avançant fons ocupacionals del 2013. I afegeix: això ens ho han donat vostès, porta el membret del Vapor Llonch. La regidora continua: …una cosa és que mantinguem una diferència de criteris i l’altra és que ens digui mentiders. I afegeix: …en el mateix document d’octubre ens parlaven d’un IVA de 1,5 milions d’euros i ara parlen de 2.300 Hi ha alguna cosa més que no sapiguem?

Tocat i atrapat, el ponent dubta, remou els papers per buscar la certesa del destí de la xifra anunciada… no ho troba, però assegura a la portaveu que la quantitat anunciada només inclou l’IVA de la pista coberta.

Finalment el crèdit es sol·licitarà pel vistiplau de CiU, PP i el regidor no adscrit en forma d’abstenció, amb el vot discrepant de l’Entesa, ICV i EUiA.

A UN ANY DEL CAS MERCURI

Tot i la pèrdua d’empenta del PSC per les intervencions contundents i carregades de raó fetes per l’oposició, encara li espera l’andanada més dolorosa a les acaballes del Ple. És la moció presentada per tots els grups de l’oposició, on s’insta als regidors imputats pel cas Mercuri a deixar l’acta i a l’alcalde a cessar un càrrec de confiança i a obrir un expedient al Cap de la Policia Local, també afectats.

Els arguments dels ponents (ho són tots els grups de l’oposició) no difereixen gaire de la moció que va presentar l’Entesa i va ser aprovada el passat desembre del 2012. Com fa un any, avui, tampoc hi és present el principal protagonista, Manuel Bustos. Tot i la distància del temps i dels nous detalls del cas Mercuri publicats pels mitjans de comunicació, incomprensiblement la postura del PSC és la mateixa, les conseqüències de la qual és com defensar que la correcta actuació política la determinen els jutges, entretant es pot fer tot allò que vulguis mentre no t’enxampin i t’encausin.

Els arguments del portaveu de CiU destacant la nova oportunitat d’avui, de passar pàgina, fer net i assegurar la governabilitat no fan canviar l’opinió del bloc socialista. Com tampoc ho fan els raonaments del PP a pesar d’incloure la famosa cita “la dona de Cèsar no només ha de ser honrada, sinó que també ho ha de semblar”. Innocents! Si això és d’abans de la Maria Castanya, sisplau que estem al segle XXI a Sabadell, davant dels alumnes avançats de l’escola política del Manuel Bustos.

Amb dissimulada indiferència, com si no es parlés d’ells, els regidors/res socialistes intenten mantenir una actitud de normalitat, saben que encara no han sentit les intervencions més punyents. La Virgínia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell, després de fer un repàs dels fets, acusa al Juan Carlos Sánchez d’haver incomplert els acords del Ple (en referència a la moció aprovada el desembre passat). De fet el mandatari quan era alcalde accidental ja anuncià que no tenia cap intenció de complir-los. Un exemple de democràcia al nivell de l’autoestima política de l’oposició, la qual no va ser capaç de respondre amb una moció de censura.

La portaveu d’ICV, per contrarestar l’argument que l’alcalde no pot fer cessar un càrrec electe, destaca la viabilitat de fer-ho a un càrrec de confiança i d’obrir un expedient al responsable de la Policia Municipal, però ni aquesta proposta rebaixada és acceptada pel govern. La Maria Sol Martínez, portaveu d’EUiA, insisteix en el compliment dels acords del Ple perquè són democràtics i si no es compleixen, afirma, estem parlant d’una altra cosa.

Quan finalment li toca el torn al portaveu del PSC, Ramon Burgués, l’ambient ja està tens, però el PSC no està disposat a cedir ni un mil·límetre, tant se val que ho demani majoritàriament tota l’oposició. El portaveu, amb un cant de sirenes dirigit a CiU, classifica l’oposició entre els que saben de responsabilitats de govern i els que no. Fa una defensa aferrissada dels imputats i afirma que no han cobrat comissions. Ja! Si és el mateix argument del Bustos durant el seu peregrinatge per les emissores de ràdio, ara fa un any. Compte, és un argument on es vol amagar els fets reals, ningú els ha acusat d’això, ni tan sols el jutge… són imputats per delictes més rellevants que haver parat la mà.

Complementa la posició socialista l’alcalde dient que fer cessar els imputats seria tractar de culpables a persones només imputades i cal ser conseqüents amb el principi de presumpció d’innocència. Tal com fa un any… es desentenen de la política i la rebaixen a un simple procediment judicial.

L’afirmació del Burgués que no han cobrat comissions aixeca polseguera entre l’oposició. Tots els grups ho afirmem, mai han fet aquest tipus d’acusacions. Això obliga al portaveu socialista a rectificar amb un patètic, “coincideixen (amb el PSC) en què cap persona està imputada pel cobrament de comissions”. Seguidament fa un giravolt argumental i afegeix que el seu grup no té vergonya de defensar l’avanç que la ciutat ha fet durant aquests 14 anys a mans del Manuel Bustos.

A partir d’aquí la resposta més contundent arriba de la Virginia Domínguez. Els imputats són el preu de 14 anys de fer ciutat? És això el què està dient? Doncs menys ciutat i més transparència sense ombra de corrupció. I dirigint-se a l’alcalde, conclou: a partir d’ara, en l’Ajuntament de Sabadell serà legal incomplir els acords del Ple, i amb aquesta actitud immobilista, pensem que no fa res més que alimentar la moció de censura, Sr. Sánchez.
Llengua!

Com es pot deduir, amb unes ganes irrefrenables per part del PSC que el debat finalitzi, la moció és aprovada amb els 14 vots a favor de l’oposició i els 12 en contra del grup socialista on s’inclouen els dos regidors imputats.