Presentació de la moció unitària per posar el nom del Dr. Plans al Centre cívic de Can Deu

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 5 de novembre de 2013

L’any 1979, la democràcia recuperada portava a Sabadell moltes il·lusions i també molta feina a fer.

Un dels camps on calia treballar molt, i fins i tot inventar, era el de la sanitat. I aquesta va ser durant 8 anys la tasca de Josep Maria Plans, el primer regidor de salut d’aquest Ajuntament després de la dictadura, junt amb un grapat de col·laboradors i col·laboradores.

Josep Maria Plans, que exercia com a metge a l’ambulatori de Can Deu, va impulsar una política sanitària d’avantguarda, que va acabar sent un referent pel propi servei català de salut.

Va proposar la creació d’una xarxa d’atenció primària social i sanitària integrada en un únic sistema, una aposta que va implicar un canvi qualitatiu que es va fer efectiva l’any 1984 gràcies a l’acord amb la Generalitat per iniciar les experiències pilot a Torre-romeu, Ca n’Oriac i Can Deu.

D’altra banda, durant els anys que va ser regidor i gràcies a la seva empenta es van crear molts serveis: el Centre de Planificació Familiar, el Centre d’Atenció a les Drogodependències, el Centre de Salut Mental, les Oficines Sanitàries per a la Prevenció i Control de la Higiene Ambiental i els Serveis de Salut Escolar. En aquest període també es van crear les 10 àrees bàsiques de Salut i es va posar en funcionament el Consorci Hospitalari del Parc Taulí.

El doctor Josep Maria Plans va morir l’any 2004 i això va motivar que un seguit d’entitats, professionals i de veïns i veïnes que havien compartit treball, il·lusions i revindicacions demanessin un just reconeixement a la seva trajectòria de compromís amb la sanitat pública de qualitat, rebatejant el CAP Nord, on ell havia exercit, com a CAP Nord – Josep Maria Plans.

Aquesta proposta va ser rebutjada pel Ple municipal d’abril de 2007, però ara torna al ple renovada, amb l’aprovació de la seva família i dels impulsors de la primera proposta, i amb la voluntat unànime dels grups municipals d’aquesta sala de posar el seu nom al Centre cívic de Can Deu, que durant molts anys va allotjar el CAP de Can Deu, on el Dr. Plans va desenvolupar gran part de la seva acció professional i política.

Per aquest motiu, la moció proposa com a únic acord: Que el Centre cívic de Can Deu dugui el nom Centre cívic Dr. Josep Maria Plans.
Pensem que és un reconeixement just i merescut, una manera de què la ciutat recordi en Josep M.Plans com a metge i com a polític impulsor de millores a la qualitat de vida de la ciutadania, i que es posi fi a aquests anys de greuge i desmemòria. I volem agrair a tots els grups que ho hagin fet possible.

Veure el text de la moció