Solidaritat amb els treballadors de Panrico

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès volem mostrar la nostra solidaritat i suport als treballadors de de la planta de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda, en vaga indefinida des de diumenge. Els treballadors van decidir en Assemblea anar a la vaga, al no acceptar la proposta de la direcció d’abonar l’import del salari pendent de setembre en tres fraccions, i també per evitar l’acomiadament de 1.900 treballadors.

Els treballadors de Panrico mantenen el bloqueig de la fàbrica per reclamar l’abonament íntegre de la paga de setembre, sense que s’hagin reproduït els incidents de dilluns, quan els Mossos d’Esquadra van carregar contra els manifestants per intentar obrir els accessos a la planta.

Tenen previst mantenir el bloqueig de les instal·lacions fins que no tinguin una resposta satisfactòria per part de la direcció a la seva demanda de realitzar el pagament pendent íntegre del mes de setembre. Mentrestant a la planta es mantenen els serveis mínims però no hi ha feina de producció.

La decisió d’anar a la vaga indefinida es pren davant la comunicació de la direcció de Panrico el 17 de setembre passat, de la suspensió de pagaments als seus prop de 4.000 empleats i la presentació d’un pla de viabilitat per afrontar el pre-concurs de creditors. Les i els treballadors d’aquesta empresa, entre els quals es troben la seu de Santa Perpetua, van decidir convocar una vaga indefinida com a resposta a aquest pla de viabilitat.

L’empresa, que fabrica la marca Donuts i Bollycao, es troba des de juny sota control total d’Oaktree, un fons d’inversió nord-americà que ha passat de tenir el 85% al 100% de l’empresa a través de la compra de tot el deute que tenia contret en préstecs. Aquest fons d’inversió és considerat un “fons voltor”, és a dir, que és expert en adquirir empreses a punt de fer fallida a molt baix cost, per després vendre-les previ tancament de fàbriques, reducció de salaris i acomiadaments de treballadors.

El pla de viabilitat que ha proposat la direcció de Panrico per sanejar els seus números vermells passa per les següents mesures:

 L’impagament de les nòmines de setembre dels 4.000 treballadors que té a tot l’Estat.

 L’acomiadament a través d’un ERO del 48% de la plantilla, un total de 1914 persones (75 d’estructura superior, entenent això a partir de comandaments intermedis, 756 de fàbriques, 600 autònoms i 483 de suport).

 Aquests acomiadaments tindran una indemnització de 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats, segons les condicions aprovades a l’última reforma laboral impulsada pel Govern del Partit Popular.

 La reducció de salaris entre un 35 i un 45% (i un 20% als “autònoms”).

L’any passat, les i els treballadors ja van viure un altre conflicte amb la direcció de l’empresa, quan aquesta va amenaçar amb el tancament de la planta de Santa Perpetua. El tancament es va evitar assumint rebaixes salarials del 25%, i les retallades van acabar afectant també a les altres plantes que la companyia té a la resta de l’Estat espanyol.

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès, donem tot el nostre suport a la lluita dels i les treballadores de Panrico, per mantenir els seus llocs de treball i aconseguir l’abonament íntegre dels salaris dels mesos pendents.

De la mateixa manera, condemnem l’actuació dels Mossos d’Esquadra del passat dilluns, que una vegada més posen la seva força al servei de les patronals, i no en la defensa dels drets laborals dels treballadors. Esperem que incidents com els del dilluns no es tornin a produir, i exigim un canvi radical d’actitud de la direcció dels cossos i forces de seguretat per tal de posicionar-se a favor de la ciutadania, i no dels interessos econòmics.

Ens adherim i emplacem a tot aquell que pugui que es sumi a les accions previstes en els propers dies per defensar els seus drets laborals i que detallem a continuació:

 Cada dia concentració a les 6 del matí per impedir l’accés d’esquirols.

 Divendres 18 d’octubre, a les 17:00 hores, concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

 Dissabte 19 d’octubre, a les 11 del matí, marxa des de la factoria de Santa Perpetua.