L’Entesa per Sabadell denuncia abocaments incontrolats de terres a espais naturals del rodal

130325 RP Abocaments terres

Es tracta de fets delictius que es produeixen davant la manca de control i la desídia del govern municipal

En les darreres setmanes l’Entesa per Sabadell ha tingut coneixement de diversos abocaments de terres en espais naturals del rodal del terme municipal de Sabadell, concretament als talussos de determinades rieres i torrents, tots ells qualificats espais de valor ecològico-paisatgístic:

130325 RP Abocaments terresTorrent de Sobarber, a Ca n’Ustrell, un espai que apareix també al sumari del Cas Mercuri. L’any 2010 el govern municipal va autoritzar l’aportació d’una gran quantitat de terres a la finca de Ca n’Ustrell provinents de la Ronda Oest i en teoria destinades a un Pla de millora de la finca, que ja vam trobar poc justificat quan es va aprovar.

Un any després d’haver acabat el termini de dos anys que fixava la llicència per realitzar el Pla de millora, aquest no s’ha finalitzat i es troba en una situació d’abandonament.

Tal i com es pot comprovar, les característiques dels abocaments no s’ajusten a les condicions autoritzades (existència de pedres, granulometria per damunt de la permesa, runa de construcció,…). Tampoc no s’han estabilitzat les terres per evitar la formació de xaragalls. També s’observa l’aportació de terres i runes recents.

Aquesta situació té uns greus efectes pel Torrent de Sobarber.

 Torrent de Castelltort, darrera del Cercle Sabadellès. En aquest punt s’han abocat de manera incontrolada terres, restes de formigó i restes d’asfaltat, provinents d’obres públiques. També s’observen abocament de restes vegetals i de terres diverses.

El govern municipal diu que no sap d’on poden provenir aquests abocaments, malgrat tractar-se d’una parcel·la de propietat municipal.

 Riera Seca – Riera de Santiga, darrera de Ca n’Alzina i Can Xupa.

Abocament de terres, runes i restes d’asfaltat.

Aquests abocaments comporten uns efectes perjudicials per als espais naturals, especialment pels cursos fluvials i constitueixen un fet delictiu.

Des de l’Entesa per Sabadell denunciem aquests abocaments i les conseqüències negatives que comporten per la qualitat ambiental del rodal, així com la desídia del govern municipal per evitar aquestes actuacions.
Volem posar de manifest el nul interès per la qualitat dels espais naturals del rodal i el poc control per evitar fets com els denunciats.

L’Entesa per Sabadell ha demanat al govern municipal informació sobre aquests abocaments i que actuï per localitzar els responsables directes i reposar l’estat naturals dels espais afectats. També ha demanat un major control de les activitats il·lícites que es produeixen en el rodal.

Finalment, l’Entesa ha posat en coneixement de l’Agencia Catalana de l’Aigua, ACA, aquests fets perquè actuï derivant les corresponents responsabilitats i en garanteixi la protecció dels torrents afectats.