L’Entesa per Sabadell exigeix al nou alcalde que prengui mesures cautelars per suspendre el cap de la Policia municipal de les seves responsabilitats

130308 RP Canvis Policia Municipal

L’Entesa considera que un imputat en el Cas Mercuri no pot comandar la policia

L’Entesa per Sabadell ha demanat de manera reiterada en els darrers mesos el cessament o dimissió de tots els càrrecs electes i càrrecs de confiança imputats en el Cas Mercuri per delictes contra l’administració pública, per tal d’allunyar de l’Ajuntament tota sospita d’implicació en aquesta trama de corrupció.

130308 RP Canvis Policia MunicipalEs dóna la circumstància que un dels imputats és Josep Miquel Duran Macho, cap de la Policia Municipal, sobre el qual, contràriament al que s’ha volgut fer creure des del govern municipal, no existeix cap tipus de decret o instrucció que rebaixi les seves competències.

Les competències del cap de la Policia Municipal emanen directament de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya i, per tant, l’alcalde no pot atribuir o retallar les seves funcions o competències.

Davant d’aquesta situació, l’Entesa per Sabadell considera que s’han de prendre mesures cautelars per evitar que el màxim comandament recaigui en una persona imputada. Així doncs, tenint en compte que hi ha nombrosos precedents a la ciutat de suspensions temporals i altres mesures cautelars, en aplicació de la Llei orgànica 4/2010, de 20 de maig, de Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia, que en la seva disposició final sisena estableix que s’aplicarà també als cossos de policia local, exigeix que s’obri un expedient disciplinari –que quedaria paralitzat fins que es resolgui el procés penal del Cas Mercuri– que permeti aplicar la suspensió temporal de funcions.

Aquesta mesura permetria nomenar un nou cap de policia, bé a partir del nomenament d’un inspector, bé creant una nova plaça d’intendent.

L’Entesa per Sabadell també reclama al nou govern municipal una revisió en profunditat del funcionament de la Policia Municipal que, com ja ha denunciat en altres ocasions, s’ha anat allunyant del model de policia comunitària i no respon a les necessitats de la ciutat.

L’actual model que es basa en tenir poca presència als carrers i actuar reactivament amb dispositius especials únicament quan sorgeixen conflictes, mentre l’Entesa considera que les demandes de més seguretat per part de la ciutadania i les entitats s’han d’atendre des d’una visió integral de policia comunitària, que busqui la cohesió social, que tingui com a objectiu conèixer de prop les característiques de cada barri i estar en contacte permanent amb el teixit associatiu i comercial.

Finalment, considerem que també cal revisar en profunditat l’organització interna de la Policia Municipal i evitar el malestar existent entre la plantilla.