Declaració de les CAV davant el cas “Mercuri”, relacionat amb una presumpta trama de corrupció entre empresaris i polítics de Sabadell

A ran de diferents investigacions iniciades l’any 2010 s’ha iniciat, per part de Fiscalia Anticorrupció, l’anomenada “Operació Mercuri”, que investiga una trama de corrupció urbanística, en la qual han estat imputats per diversos delictes contra l’administració pública càrrecs electes del PSC, com l’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis, Sr Manuel Bustos, tres regidors i tres càrrecs de confiança de l’Ajuntament de Sabadell, l’alcaldessa de Montcada, un exregidor del PP i diversos empresaris.

La gravetat de les imputacions i l’abast de l’operació, amb un desplegament de 300 agents i els escorcolls a diferents dependències municipals, als consorcis del Consell Comarcal del Vallès Occidental, així com a diferents empreses i domicilis particulars donen una idea de la importància de la trama de corrupció.

Des de les CAV portem anys denunciant les polítiques dutes a terme pels governs dels nostres municipis i la manca de transparència de la gestió. Per això, volem mostrar la nostra indignació i repulsa cap a aquesta manera de fer política basada en un sistema clientelar de favors que són consubstancials amb el tràfic d’influències i la corrupció.

Portem anys denunciant la requalificació de terrenys i la modificació de plans generals urbanístics sovint en benefici d’empreses privades. També hem denunciat com els responsables municipals s’augmenten els sous, sovint ja desorbitats, sense cap mena de control o regulació. Denunciant també com contracten irregularment personal municipal afí o com s’encarreguen informes i estudis innecessaris a empreses “amigues” del partit que mana o vinculades a algun membre del govern.

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès defensem que l’activitat política a les institucions no ha de servir en cap cas com a instrument per al benefici propi o per afavorir familiars, amics o membres del partit, ni per assolir més poder.

Per això les CAV evitem la professionalització de la política, limitem el mandat dels nostres càrrecs electes i practiquem la rotació dels mateixos, perquè entenem la política com un servei a la comunitat i no com un modus vivendi.

Les CAV volem reivindicar que hi ha una altra manera de fer política, basada en l’ètica i l’honestedat i que hi ha gent honesta que ho practica. Perquè l’ètica i la política no són incompatibles!

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès condemnem qualsevol tipus de corrupció i considerem que uns fets tant greus com els del cas Mercuri justifiquen plenament que els càrrecs electes, els càrrecs de confiança i els funcionaris que resultin imputats, siguin separats dels seus càrrecs en el govern i l’administració de la ciutat en pro de reparar mínimament la credibilitat ciutadana respecte a la institució municipal.