Sobre el nomenament d’alcalde accidental i el cessament dels càrrecs imputats

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 4 de desembre de 2012

Aquesta moció, presentada inicialment per l’Entesa per Sabadell, té l’origen en la petició que hem anat repetint sobre la necessitat de què l’alcalde, Manuel Bustos, nomenés un alcalde o alcaldessa accidental temporalment fins que finalitzin les diligències prèvies del cas Mercuri.
Ara, però, aquesta ja no és només la nostra moció, ara és la moció del conjunt de l’oposició, que s’hi han afegit com a proposants i també hi han fet aportacions.

Per això, en primer lloc vull llegir els tres acords que proposa la moció:

> Primer: Instar l’Alcalde a nomenar un alcalde o alcaldessa accidental fins que finalitzin les diligències prèvies sobre el cas Mercuri.

> Segon: Instar l’Alcalde a cessar els càrrecs electes i els càrrecs de confiança imputats en el cas Mercuri de les seves responsabilitats de gestió.

> Tercer: Acordar que les despeses derivades de la defensa dels càrrecs electes i càrrecs de confiança imputats en cap cas no es finançarà amb fons públics ni comptaran amb personal de cap administració pública.

El que ens ha portat fins aquí, fins aquesta petició conjunta és la situació d’absolut descrèdit de la institució municipal.
Avui no parlem del fracàs d’aquest govern en la gestió econòmica de la ciutat, ni de la nefasta gestió del personal, ni de l’urbanisme a la carta que venim denunciant des del primer dia, ni de les marcades diferències en la concepció de la política.

Avui estem parlant d’un fet molt greu, que supera qualsevol diferència política.

Avui estem parlant de l’ombra de la corrupció que plana sobre el govern del PSC i que esquitxa el nostre Ajuntament des de dimarts, quan va sortir a la llum la investigació sobre el cas Mercuri, és a dir, sobre una trama de corrupció que presumptament pivota sobre les seves responsabilitats municipals.

Avui estem parlant d’uns fets gravíssims que no ens correspon a nosaltres jutjar penalment, però que políticament no podem ni volem obviar.

El Sr. Manuel Bustos, el màxim responsable del govern i de la ciutat, no ho va voler reconèixer inicialment, però el cert és que ha estat imputat pels càrrecs de tràfic d’influències, malversació de fons públics i omissió del deure de perseguir delictes.

I malgrat vulgui fer veure que ja ha clarificat la seva situació i ha intentat construir una imatge d’innocència, el fiscal el continua acusant de delictes contra l’administració pública.

Però la cosa no acaba aquí.

Tres dels regidors d’aquest govern, el Sr. Paco Bustos, el Sr Joan Manau, i el Sr Ricard Estrada;
tres dels seus càrrecs de confiança, la Sra Montse Costa, el Sr. Manel Somoza i el Sr. Xavier Izquierdo,
i dos funcionaris municipals, un dels quals és el cap de la Policia municipal, han estat també imputats per diferents delictes contra l’administració pública.

Davant d’aquesta dramàtica situació no podem permetre que vostès continuïn representant la ciutat i gestionant el diner públic.

Per suposat, des del punt de vista personal, respectem la presumpció d’innocència de l’alcalde i de tots els imputats.

Però l’activitat política, la gestió del bé comú, supera el llindar personal i si alguna persona no és mereixedora de confiança, ha de ser retirada de la gestió pública. En aquest cas, amb un procés judicial obert, aquest govern ha perdut la confiança política de la ciutat.

I això no ho diem només des de l’Entesa per Sabadell. Ho diuen vostès mateixos, el PSC, en el seu programa electoral que fa tot just un parell de setmanes defensaven que cal promoure un acord de totes les forces polítiques en relació a les persones acusades de corrupció econòmica, que inclogui la seva separació transitòria del càrrec i del partit.

Per això fa set dies que estem fent una petició de mínims.

Fa set dies vam començar a demanar coherència a l’alcalde per tal que, de la mateixa manera que va abandonar els seus càrrecs en el PSC per no perjudicar el partit, abandonés també els seus càrrecs en l’administració pública i al front de la gestió municipal per no perjudicar el que és encara més important que el partit: l’Ajuntament i la ciutat.

Aquesta demanda ja l’hem aconseguit. Aquest migdia el Sr. Manuel Bustos ha nomenat un alcalde accidental, una mesura que hauria hagut de prendre el primer dia.

Una mesura que arriba tard i, sobretot, forçada per l’intent d’evitar el debat al ple.

Una mesura que no ha pres per dignitat pròpia, sinó per no haver d’escoltar el que li havíem de dir en aquest ple.

El senyor Manuel Bustos no ha nomenat un substitut avui per casualitat, ho podia haver fet ahir o demà. Però ho ha fet avui perquè no es volia enfrontar al debat en aquesta sala, en el màxim òrgan de representació de l’Ajuntament.

De la mateixa manera que no va assistir a les juntes de portaveus de dimarts, dimecres i divendres, avui no ha assistit al ple. El senyor Manuel Bustos continua amagant-se dels representants de la ciutat escollits democràticament.

El primer acord de la moció, doncs, ja s’ha complert i per tant queda retirat de la votació.

Però això tot just acaba de començar. Per ser coherent, aquest govern ha de cessar de les seves responsabilitats de gestió els regidors i els càrrecs de confiança que també estan imputats.

Això és el mínim que poden fer. No ens podem permetre tenir un regidor d’urbanisme imputat per delictes contra l’administració pública, ni un regidor de via pública, ni un regidor de sostenibilitat. No ens podem permetre tenir càrrecs de confiança imputats.

Per aquest motiu, mantenim la moció i exigim el cessament dels càrrecs de confiança imputats, així com la substitució en les seves funcions de gestió dels tres regidors implicats.

Volem que torni la credibilitat de la màxima institució municipal i garantir la bona gestió dels interessos de la ciutat, però per això cal apartar tots els imputats i recuperar la confiança política.