Gasoducte: una obra inútil

Virginia Dominguez Alvarez. Regidora Portaveu del Grup Municipal d'Entesa per Sabadell

El 16 de juliol de 2010, en el marc de l’Open Season 2015 –la trobada d’organismes de transport europeu de gas i de les comissions reguladores d’Espanya i França- el govern francès ja va anunciar que no desenvoluparia el projecte MidCat que havia de connectar la xarxa gasística espanyola amb França i, per tant, no apostaria per la interconnexió via Figueres amb un nou gasoducte.

Lamentablement, aquest anunci no va alterar els plans del ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Sr. Miguel Sebastián, de manera que la Direcció General de Política Energètica i Mines va autoritzar que ENAGAS iniciés la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres, que travessa de ple el Vallès.

Així, el novembre de 2011, un any i tres mesos després de la renúncia de França a aquest projecte, les obres del gasoducte arribaven al terme municipal de Sabadell.

Tot plegat és un gran despropòsit. S’ha malmès inútilment el rodal de Sabadell amb uns impactes irreversibles, tallant arbres centenaris, alterant torrents i talussos, travessant sense miraments camps de conreu, boscos, carenes, rius i torrents, causant una gran ferida sobre el territori. I tot això sabent que no hi passaria gas?

Per si encara quedava algun dubte de què aquest gasoducte no servirà per res, el nou Pla d’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020 de la Generalitat de Catalunya també desestima la construcció de la central de cicle combinat de Bescanó, que s’havia esgrimit com a justificació per arribar a les comarques de Girona.

Cal que les autoritats donin explicacions públiques sobre aquesta obra inútil i sobre la manca de rigor de les administracions públiques, cal que la ciutadania exigeixi responsabilitats per una inversió que ha resultat ser un frau.

Però també cal deixar constància de l’absoluta manca de transparència que ha envoltat aquesta obra. Si bé el ministeri coneixia la decisió de França d’abandonar un projecte que de fet mai no havia aprovat, i optar per interconnectar la xarxa de gas pel País Basc francès, aquesta no va transcendir fins el passat mes de gener, gràcies a unes declaracions de les autoritats franceses.

L’Entesa per Sabadell, llavors es va adreçar en primera instància a l’alcalde, que va assegurar que no en sabia res, que no havia rebut cap comunicació oficial en aquest sentit, però tampoc va manifestar que faria alguna gestió per conèixer l’abast de la informació, i en segon lloc a diferents càrrecs polítics dels governs català i espanyol. Vam rebre diferents respostes, però la més significativa fou la de la directora general del gabinet del Ministre d’Indústria, Energia i Turisme, que va confirmar que el gasoducte no tindrà continuïtat a partir d’Hostalric, així com el fet que actualment només està en execució el tram sud del gasoducte, perquè el tram nord estava supeditat a la possibilitat, ja descartada, de connectar amb França.

Per tant, una obra que el govern espanyol va declarar d’interès general finalment esdevé una gran cicatriu al territori, que no tindrà l’ús pel qual va ser dissenyada i dimensionada, una actuació injustificada abandonada amb total impunitat, que fa pensar que algú hi tenia molt interès, i no precisament públic.

Aquests fets i aquests impactes van ser el motiu que ens va portar a presentar una moció al ple municipal del mes de maig, a la qual ICV s’hi va afegir com a proposant, i va ser aprovada amb els vots favorables del PSC, ICV, EUiA i l’Entesa per Sabadell i les abstencions del PP i CiU.

Una moció que pretenia bàsicament dues coses: instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas a donar explicacions públiques del per què va autoritzar la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres sense tenir les garanties necessàries d’interconnexió amb França , i instar el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i Enagas perquè en el termini màxim d’un mes constitueixi una comissió mixta de seguiment integrada per la representació del Ministeri d’Indústria, Enagas, Generalitat de Catalunya, ajuntaments afectats, un representant de l’ADENC i un representant del Col·legi Oficial de Geògrafs, amb l’objectiu d’avaluar la correcta reposició física i vegetal del territori afectat.

Amb la moció aprovada ara l’Ajuntament ha d’actuar per demanar explicacions al Ministeri pel menyspreu als municipis del Vallès i als espais naturals del rodal de Sabadell a l’haver executat unes obres per un gasoducte inútil i aconseguir unes majors garanties a l’hora de restituir els espais afectats.