L’Entesa per Sabadell reclama que es resolguin les incògnites que planen sobre les obres dels FGC

111010 RP FGC 2

L’Entesa per Sabadell considera que hi ha encara moltes incògnites en el projecte dels FGC, malgrat la setmana passada es van reunir la Comissió de Seguiment del centre i la Comissió de Seguiment de Ciutat. Hi ha molta informació que no es va fer pública i que és fonamental per garantir el compliment dels terminis de l’obra.

Respostes pendents sobre la continuïtat de les obres

La Generalitat va confirmar que la tuneladora havia estat aturada fins el 24 de setembre, però, en canvi, no va donar cap explicació coherent sobre els motius pels quals tota l’obra civil de les estacions i els aparcaments (Plaça Major i Josep Tarradellas) es va aturar al juliol i de moment no hi ha dates concretes per reprendre-les.

111010 RP FGC 2D’altra banda, ni tan sols s’ha començat a enderrocar l’edifici de Sabadell Estació, que estava previst pel passat mes de juliol. De moment, la Generalitat, a través de GISA, ha adjudicat els encàrrecs d’anàlisi dels sistemes de ventilació i fa només uns dies la redacció dels projectes arquitectònics i d’instal·lacions de les estacions de Gràcia, Centre, Creu Alta i Plaça Espanya. En canvi, pel que fa a l’estació de Ca n’Oriac i les cotxeres del Parc del Nord ni tan sols s’ha iniciat el procés de licitació. D’altra banda, encara s’han de licitar totes les infraestructures i instal·lacions ferroviàries.

El finançament no està garantit

El director general de Transports i Mobilitat, Sr. Ricard Font, va donar a les comissions de seguiment informació sobre el finançament de les obres, que de moment només està garantit parcialment. Va insistir en què ja l’any 2010, mentre governava el tripartit, es va fixar el finançament fins l’any 2015, però no es va incloure en partides pressupostàries concretes.

D’altra banda, malgrat el compromís de l’alcalde Bustos i el llavors conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, no hi ha hagut en cap moment un conveni en ferm que pugui garantir el soterrament entre Gràcia i Can Feu, ni es coneix com l’Ajuntament finançarà el 50% a què es va comprometre. Tampoc no s’ha fet públic l’estudi informatiu d’aquest tram i per tant encara no s’ha iniciat la tramitació preceptiva, que ha d’incloure un període d’exposició pública i presentació d’al·legacions i redacció del projecte d’ampliació.

Cal reforçar les actuacions de seguretat

A hores d’ara, tal i com va sol·licitar l’Entesa per Sabadell a la Comissió de ciutat, el més prioritari és retirar les instal·lacions d’obra que no es fan servir, per tal que la ciutat pugui recuperar espais inutilitzats (Passeig de la Plaça Major, Pi i Margall, Ronda de Navacerrada), i garantir la seguretat en tots els punts en què no hi ha obres i sense data de reinici. Ara hi ha massa riscos, perquè tothom es pot apropar amb facilitat als forats oberts en diferents espais de la ciutat, sense que hi hagi les necessàries mesures de prevenció i seguretat.

L’Entesa per Sabadell també es pregunta com és que no s’havien retirat fins ara determinats elements d’obra que han permès recuperar espais al Passeig. Tenint en compte que les obres del Passeig estaven aturades des del juliol, la ciutat hauria pogut gaudir d’aquests espais durant l’agost i la Festa major.