L’Entesa per Sabadell vol impulsar un nou model de Serveis Socials bàsics i potenciar els Plans d’inclusió social

110511 RP Serveis Socials

Actualment els Serveis Socials de Sabadell funcionen a partir d’un model desfasat, caracteritzat per l’assistencialisme i que no s’ha sabut adaptar a les noves necessitats de la ciutat i a la conjuntura de crisi econòmica.

110511 RP Serveis SocialsEs tracta d’una estructura molt jerarquitzada, amb excessius mecanismes de control, en què els i les professionals no tenen l’autonomia necessària per prendre decisions ni suficients espais per a la participació ni l’avaluació conjunta de la tasca desenvolupada.

L’Entesa per Sabadell considera que l’Ajuntament ha d’assumir les seves responsabilitats pel que fa a les polítiques socials. Per això volem impulsar un nou model de Serveis Socials bàsics, de proximitat, que actuï a partir de la realitat social de cada barri i promogui i faciliti la presa de decisions dels professionals i els necessaris espais de planificació, coordinació i avaluació.

Proposem l’estructuració a partir de la Regidoria d’Acció Social i Drets Civils, que ha de ser el fruit de la redefinició tècnica dels serveis socials, amb propostes metodològiques participatives adreçades tant als professionals com a la ciutadania.

 Línies d’actuació proactives, que incideixin en la prevenció, potenciant el treball en xarxa i comunitari.

 Model de servei de qualitat, que garanteixi la igualtat d’oportunitats a partir de criteris de cohesió social, universalització de l’atenció, transversalitat, normalització i participació.

 Desenvolupament de Plans d’actuació social basats en l’acció comunitària a partir del coneixement de la diversitat, parant especial atenció a l’àmbit educatiu.

 Projecte social transversal adreçat als joves que no tenen estudis ni feina, generant alternatives culturals, esportives i d’oci, vinculades als plans integrals de barri.

 Recuperar la figura de l’educador de carrer, com a lligam entre l’administració i la ciutadania, entre l’escola i la família.

 Plans d’inclusió social: potenciar la formació professional en noves tecnologies, política d’accés a l’habitatge de lloguer, atenció a les víctimes de maltractaments, centres d’acollida.

 Programes transversals per a la infància i per a la gent gran.

 Prevenció de desnonaments, detecció i seguiment de les situacions de sobreendeutament familiar per intentar evitar els desnonaments. Quan no sigui possible, protocol d’actuació per tal de facilitar suport i acompanyament, coordinació amb VIMUSA per obtenir un pis de lloguer social i amb el Vapor Llonch per assessorament laboral.

L’Entesa per Sabadell considera que la situació de crisi econòmica i els seus efectes socials requereixen reforçar les polítiques socials, que en els propers anys seran decisives per construir una societat inclusiva i una ciutat cohesionada socialment.