L’Entesa per Sabadell denuncia una nova agressió al Rodal silenciada per l’administració: el gasoducte Martorell – Figueres

101202 Gasoducte 3

Finalment, el Ministeri de Medi Ambient ha donat llum verda a la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte per a la construcció del gasoducte Martorell – Figueres que l’empresa ENAGAS pretén construir entre aquestes dues localitats. Aquesta canalització d’alta pressió, d’un metre de diàmetre, aniria soterrada al llarg dels 160 km de longitud.

101202 Gasoducte 3El traçat d’aquesta conducció, provinent del nord terme de Terrassa, afecta directament els boscos i camps de Ca n’Argelaguet, Sant Julià, el Bosc de Can Deu, la Torre Turull, el Torrent Colobrers, el Parc Agroforestal de Llevant, etc. per continuar en direcció Sentmenat i Caldes de Montbui.

Aquesta nova infraestructura comporta un greu impacte al territori vallesà, amb uns efectes directes durant la seva construcció per la utilització de maquinària pesant, la creació de grans espais logístics cada 3/5 km i l’eliminació de tota vegetació en una franja de 30 metres d’amplada al llarg de tot el seu recorregut, una franja a la que no es podrà reposar la vegetació al convertir-se en pista per al manteniment del gasoducte.

L’afectació serà especialment greu en els cursos fluvials del nostre terme municipal -el Riu Ripoll, el Torrent de Colobrers i el Riu Tort- pel fet d’haver de creuar-lo soterradament, amb la introducció de maquinària pesant per superar els importants talussos.

101202 Gasoducte 4Després del període de consultes, el Ministeri ha desestimat les propostes que l’Entesa per Sabadell va realitzar per evitar els efectes als espais naturals del rodal, plantejant un traçat paral·lel a les infraestructures existents com l’AP-7 o el tren d’Alta Velocitat, amb la finalitat d’evitar la duplicitat de les afectacions i els impactes en espais d’alt valor natural, agrícola i forestal.

Hem de lamentar també l’escassa informació pública i la poca transparència que des de les diferents administracions s’ha donat a aquest projecte de gasoducte, malgrat les greus repercussions que tindrà sobre el territori el traçat aprovat.