L’error del Passeig

Isidre Soler Clarena - Regidor portaveu del Grup Municipal d’Entesa per Sabadell

Ens trobem en el punt d’inflexió del procés per recuperar el Passeig de la Plaça Major. A partir d’ara les tanques de les obres dels FGC aniran perdent protagonisme al mateix temps que els projectistes hauran d’anar definint el futur de l’espai més central i més emblemàtic de la ciutat, des de la Rambla fins la Via Massagué, el Centre de Sabadell.

Però, quin centre tindrem? Com serà el futur Passeig i la futura Plaça Major? Ben bé no ho sabem. El què sí sabem és que tot l’espai central serà sensiblement diferent al que molta gent imagina i espera. Serà un espai del tot condicionat per les infraestructures que s’hi estan executant.

Haver construït l’estació en el subsòl del Passeig amb un sistema constructiu de caixa fins la superfície i ubicar-hi un aparcament soterrat al damunt, amb una capacitat de prop de 300 vehicles, lògicament condiciona les característiques de la futura urbanització de l’espai públic superior i genera una nova mobilitat en tot l’àmbit del centre. Un greu error al nostre entendre, que passarà a la història d’aquesta ciutat.

Tindrem un gran espai, des de la Rambla fins la Plaça de l’Àngel, sense la possibilitat de plantar-hi cap arbre. Una enorme plaça dura distreta amb els accessos a l’estació, les reixes de ventilació, les sortides d’emergència, amb parterres amb plantes i algunes jardineres amb arbrets. El Passeig de Manresa per la seva banda, hipotecat pels generosos accessos a l’aparcament soterrat i pel vial de circulació, tampoc no podrà fer la funció de passeig.

El govern municipal no va voler escoltar mai els que alertàvem d’aquest error i de les conseqüències negatives que tindria per a la futura urbanització de l’espai central. Ubicar l’estació i un aparcament soterrat comporta necessàriament una superfície àrida sense ni un sol arbre. Tampoc no va fer el més mínim cas de les propostes de fer l’aparcament del centre a l’actual espai buit del Vapor Turull enlloc de fer-lo a la Plaça Major.

La construcció d’un nou aparcament, comunicat amb el de la Plaça del Dr. Robert, és un altre bunyol que repeteix l’error de l’actual. Construir un aparcament al bell mig del centre de la ciutat i al mateix temps voler-hi reduir la presència de cotxes és una absoluta contradicció. Avui en dia cap altra ciutat no es planteja pacificar el seu centre i alhora omplir-lo de cotxes que volen accedir a un gran aparcament acabat de construir.

Aquestes greus decisions han anat acompanyades d’un altre gran disbarat, com és la total destrucció i desaparició de les restes arqueològiques del Sabadell antic, les quals s’haguessin pogut preservar si s’hagués acceptat la proposta de traslladar l’aparcament al Turull.

Un seguit d’errades que aniran en detriment de la qualitat de l’espai més emblemàtic de la ciutat: el Centre de Sabadell.

[Publicat al Diari de Sabadell el 13/10/2010]