L’Entesa per Sabadell lamenta que la Junta de Portaveus no donés suport a Udabiltza

Udalbitza és la institució constituïda per l’Assemblea d’Ajuntaments i càrrecs electes del País Basc fundada el setembre de 1999 per gairebé 1.800 càrrecs, fonamentalment d’EAJ-PNV, EH, EA, AB i independents, procedents dels set territoris bascos, sota els principis i objectius d’afirmar l’existència d’Euskal Herria com a nació i cooperar en la seva estructuració territorial, la col·laboració entre els municipis bascos en àmbits com la llengua, la cultura, l’esport, el medi ambient, el desenvolupament econòmic i el benestar social, etc.. Durant onze anys Udalbitza ha promogut, reforçat i donat suport a múltiples iniciatives per tal de materialitzar aquests objectius.

Dins l’ofensiva contra tot nacionalisme que no sigui l’espanyol, l’abril de 2003, l’Audiència Nacional de Madrid, va fer detenir diversos càrrecs electes i empleats de la institució, el tancament d’oficines públiques, la confiscació de diners pel projecte empresarial Zuberoa. Posteriorment van ser processades un total de 22 persones, càrrecs electes i empleats, acusant-los de col·laborar amb organitzacions armades, sense cap tipus de prova i sense que els hi sigui imputat cap fet concret.

El proper dia 15 està previst que es celebri el judici contra aquestes 22 persones sota l’acusació de terrorisme i per la qual es sol·liciten penes entre 10 i 23 anys de presó, sense cap altra càrrec que haver realitzat una tasca institucional en àmbits culturals, educatius, de desenvolupament local o a favor de la normalització política i la pau. Un procés que té moltes similituds amb el sofert pel diari Egunkaria.

L’Entesa per Sabadell va portar a la Junta de Portaveus del passat dia 9 de juliol una moció manifestant la preocupació per aquests tipus de processaments i la solidaritat amb càrrec electes i persones encausades -alcaldes, regidors i empleats-, així com instar a la fiscalia a retirar l’acusació.

Malauradament, la moció no va prosperar, amb els vots favorables d’Entesa per Sabadell, ICV-EUiA i ERC i els vots contraris del PSC, PP i CiU. L’Entesa lamenta que la Junta de Portaveus no aprovés aquesta mostra de solidaritat envers uns càrrecs electes i una institució democràtica, així com el rebuig a la criminalització del nacionalisme.