La lliçó de Jordi Hereu

Isidre Soler Clarena - Regidor portaveu del Grup Municipal d’Entesa per Sabadell

Val a dir d’entrada que l’alcalde Jordi Hereu no és sant de la meva devoció. Però quan considero que un responsable polític actua correctament no tinc cap problema en reconèixer-ho i en aquesta ocasió reconec que Jordi Hereu ha actuat com correspon.

No vull entrar ni en l’oportunitat de la consulta sobre la Diagonal de Barcelona ni en les bondats de les opcions a triar. El que valoro és la resposta de l’alcalde.

L’alcalde va accedir a fer una consulta ciutadana sobre un tema complex i enverinat políticament, però va apostar per la participació demanant l’opinió ciutadana, pensant probablement en els rèdits polítics que podia obtenir d’aquesta consulta, però la consulta ha estat un fracàs i ha perdut.

Ara bé, l’alcalde ho ha reconegut i això és important. Ha donat la cara i ha reconegut públicament que el govern s’ha equivocat, que ho ha fet malament i que ha perdut confiança. I que quan un govern s’equivoca ha d’assumir la seva responsabilitat i en conseqüència ha fet dimitir el primer tinent d’alcalde Carles Martí i la gerent dels serveis d’informació municipals Pilar Conesa.

Tot una lliçó si ho comparem amb el que, malauradament, és habitual. Difícilment els responsables polítics reconeixen que s’han equivocat o que ho han fet malament i que n’assumeixin responsabilitats encara és més difícil. La nostra ciutat és un bon exemple del que no hauria de ser. Per buscar un exemple recent, s’ha provat que la gestió dels habitatges de Sant Oleguer va ser irregular, es va fer fora de tot procediment, però es veu que aquí no passa res, ni l’alcalde reconeix els seus errors, ni ningú no assumeix responsabilitats polítiques.

Reconèixer els errors i assumir-ne les conseqüències és una manera que la ciutadania tingui confiança en els seus representants públics.