L’Entesa per Sabadell defensarà al Ple municipal que el Museu Tèxtil de la Indústria Llanera tingui la seu al Vapor Pissit

L’Entesa per Sabadell portarà al ple municipal del proper dimarts una moció per reclamar la creació del Museu de la Indústria Tèxtil Llanera i per tal que aquest s’ubiqui al Vapor Pissit.

L’Entesa vol posar èmfasi en el fet que el projecte d’aquest museu va ser el fruit de llargues reivindicacions per part de diferents entitats i persones vinculades a la indústria tèxtil i que es va dur a terme un procés de debat per determinar quines característiques i emplaçament havia de tenir aquest nou equipament.

El Museu de la Indústria Tèxtil Llanera forma part del Pla de Museus, aprovat l’any 1994, i la seva creació va ser aprovada pel Ple municipal l’any 1998 per unanimitat. La seva seu principal havia de ser el Vapor Pissit i tenia altres seus complementàries al Despatx Lluch (actualment Oficines d’Informació Ciutadana), el Vapor Codina (actualment oficines municipals), el Molí de Sant Oleguer (convertit en Alberg de Joventut) i la Sala de caldera i màquina de vapor del Buxeda Vell que, de fet, és l’únic element que s’ha fet realitat.

L’Entesa per Sabadell considera que aquella proposta segueix sent vàlida i que el Vapor Pissit és el millor emplaçament possible, perquè va ser la primera gran fàbrica de Sabadell i per tant és una mostra de l’arquitectura industrial i de la tipologia del vapor, és de propietat municipal i, a més, conserva part del sistema d’embarrats, així com l’Assortiment Serracant.

La moció de l’Entesa planteja concretament els següents acords:

 Primer: Que el Vapor Pissit sigui la seu del futur Museu Tèxtil de la Indústria Tèxtil Llanera.

 Segon: Que el material, la maquinària i els elements industrials que conformen el patrimoni únic del Vapor Pissit siguin respectats mantenint-los en la seva pròpia ubicació.

 Tercer: Que l’Ajuntament de Sabadell destini els recursos necessaris per crear aquest nou museu, que ha de formar part dels museus municipals.

L’Entesa per Sabadell confia que el conjunt del consistori es pronunciï a favor d’aquesta proposició, que té com a principal objectiu preservar el patrimoni històric i cultural de la ciutat i recuperar la memòria de moltes generacions que van treballar i viure en la ciutat llanera més important de l’Estat.