Arcadi Oliveres defensa decisions dràstiques per evitar l’especulació i per fer front a la crisi, així com un gran esforç de solidaritat per acabar amb l’atur

100121CrisiiCorrupcio03

El Casal Pere Quart va acollir ahir el primer acte de l’any 2010 del cicle Els Debats de l’Entesa, protagonitzat pel professor d’Economia aplicada de la UAB Arcadi Oliveres, que va fer una conferència brillant amb el títol “Crisi, finançament i corrupció”.

100121CrisiiCorrupcio03Oliveres es va referir breument a la greu crisi alimentària que pateixen alguns països i a la crisi climàtica i energètica global, abans d’endinsar-se en explicacions ben documentades sobre la crisi econòmica actual que ha estat causada per l’especulació financera. Amb diversos exemples va anar desgranant el funcionament de economia financera i les estretes relacions del poder econòmic amb el poder polític que fan realment difícil que puguin prosperar mesures per evitar el frau fiscal dels més rics o per frenar l’especulació, com ara la taxa Tobin. També va fer referència a un dels principis fonamentals del capitalisme: privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues.

Arcardi Oliveres va defensar tres nivells d’actuació per sortir de la crisi: en el món financer, en el món del treball i en el món de la solidaritat. En l’àmbit financer, cal prendre decisions dràstiques per evitar l’especulació, com ara nacionalitzar els bancs que hagin rebut diners del govern, o promoure la banca ètica. Pel que fa al món laboral, l’única solució per acabar amb l’atur és repartir el treball, és a dir, reduir la jornada laboral i, per tant, també reduir els sous, fet que és coherent amb rebaixar els actuals nivells de consum, que són excessius. Cal garantir també els sistemes de protecció social i promoure les fórmules cooperatives. Per últim, en l’esfera de la solidaritat, és imprescindible la mobilització de tot tipus d’entitats i organismes, així com dels Ajuntaments, pels quals va reclamar un bon finançament.100121CrisiiCorrupcio10

Les últimes reflexions d’Oliveres van ser per criticar el plantejament de creixement econòmic il·limitat, que és insostenible i profundament injust amb els que no creixen, i per reclamar que les víctimes de la crisi no siguin els immigrants.

L’acte va ser presentat per la regidora del Grup Municipal de l’Entesa per Sabadell, Virginia Domínguez, que va remarcar la preocupació de l’Entesa pel previsible agreujament dels efectes de la crisi i les dificultats per donar-hi resposta social i política, així com la necessitat de recuperar la visió de la política com la defensa de la cosa pública, en un context de proliferació d’escàndols de corrupció.